Túra a sörök világában

Sörtúra

Mert sosem késő visszatekinteni az elmúlt sörökre...

2015. január 21.

Már eléggé benne vagyunk 2015-ben, már mindenki új és jó sörök tömkelegét próbálta ki, de nekem most jutott csak időm arra, hogy egy kicsit összegezzem 2014-et, de az írás lényege leginkább 2015-re fókuszál majd és arra, hogy mik várhatnak majd ránk.

2014.jpg


Gyakorlatilag pár év leforgása alatt teljesen megváltozott a sörökről alkotott kép. Ez nagyjából párhuzamosan fejlődött a street food felemelkedésével, így a 2 összeillő gasztronómiai vonulat egymást lökdösve harcolt a legtrendibb címért 2014-ben. Természetesen most a street food-ot hagyjuk és a sörre koncentrálunk.
Konkrétan annyi minden történt, hogy már nekem is vissza kell olvasnom a történéseket. Kezdtünk egy Belga Sörfeszttel és onnan mintha muszáj lenne 1 hónap alatt mindent lenyomni minden héten valami (Főzdefeszt, Budavári Sörfeszt, Józsefvárosi Sörfeszt). Szinte minden új helyre költözött, szépen rotálódtak a fesztiválok. A Belga Sörfeszt sok vizet nem zavart részemről, zseniálisak a belga sörök, de nem túl pénztárcabarát fajta. A helyszín szerintem sokkal jobb volt és praktikusabb, mint a Vajdahunyad. Rengetegen voltak, mégsem volt tömegiszonyom.
Utána júniusban megrendezésre került a VII. Főzdefeszt és Street Food Show, ami több változást is hozott a rendezvény életében, de most egyben letudnám a tavaszi és az őszi Főzdefeszt értékelést is. Egyrészt, mint a neve utal is rá, már komoly jelenléttel ostromolták az utcai kajások is a gyomrokat, másrészt pedig új helyszínre is költözött a fesztivál a Műegyetem Rakpartra. Aztán mint valami vándorcirkusz (nem véletlen a hasonlat, de erről majd később) a szeptemberi időpontra már az Andrássy úton csatlakoztak be a gigarendezvénybe. A Főzdefeszt nekem mindig is kedvenc volt a sörös rendezvények közül, mert megvolt a hangulata. Tavaly sikerült elérnie, hogy a Főzdefesztre féljek kimenni. Már távolról sem mondható hangulatosnak, arról nem is beszélve, hogy milyen állapotok uralkodnak. Tömeg, WC-tlenség (vagy undorító körülmények), árak, sorbanállás. Kb minden, ami szar lehet. Az viszont tény és való, hogy a sörfelhozatallal nem lehet vetekedni és hát ez a fesztivál célja. Sajnos csak Én nem tudok elmenni szó nélkül az ilyen dolgok mellett, de majd egyszer leszarom Én is. Addig is cirkuszt a népnek!
Aztán jött a Budavári Sörfeszt, ami nem nagyon mozgatta meg a fantáziámat. Alapvetően majdnem mindent megkóstoltam már korábban, ami ott kint volt. Nem volt nagy tömeg, az árak sem vészesek és 1 logózott korsóval több van otthon a szekrényben. Már annyi sörös esemény volt, hogy szerintem nem nagyon akaródzott felmenni sok embernek a Várba, meg ugye nem elfelejtendő, hogy ez belépős volt!
Józsefvárosi Sörfesztek (mivel volt tavasszal is és ősszel is) voltak a kellemes csalódások nekem, mert még 1 fokkal élhetőbb volt a tömeg, mint a Főzdefeszteken és a kínálat is jó volt. Amolyan „nyugis hétvégi kikapcsolódás a családdal” jellege volt. Azért okos húzás volt, hogy az elköltözött Főzdefeszt helyén a Palotanegyedben már kiépített, letesztelt infrastruktúrára húzták fel ezt. (a háttérben nem tudom, hogy ez az átmenet mennyire volt önként és békés)
Továbbá volt még egy Cseh Sörfesztivál is, ami olyan nagyon sosem hozott lázba, így idén sem.
És majdnem elfelejtettem az Oktoberfest-et, ami idén már a Műjégen volt. Konkrétan annyira öngól volt, hogy nem csak Én, hanem mindenki elfeledkezett róla és elfelejtett kimenni.

Volt még több említésre méltó történés is 2014-ben, mint például, hogy a Magyar Sörpingpong Egyesület ezerrel népszerűsíti a beer pong-ot és nagyon hatásosan, most már lassan el is hiszik az emberek, hogy erre lehet ténylegesen sportként gondolni. Pif, a Sörbúvár, igazi celeb lett, már többet látni TV-ben, mint a Barátok Közt-öt, ami jó hír a sörszeretőknek, mert ez azt jelenti, hogy a TV-ben is felismerték, hogy a kézműves sörök már mainstream téma lett és így nő a kereslet, nő a választék is… remélhetőleg. Rengeteg új sör került ki, gyakorlatilag heti 2-3 sörpremier befigyelt egy időszakban. Lettek kollégák is, akik újult erővel osztják az észt a sörökről (Fenékig) és nem csak a levegőbe beszélnek, hanem tudják is, hogy eszik vagy isszák a sört. Voltak sörvacsorák szinte mindenfelé Budapesten, ami egy kicsit már idegesítő is volt a végére.

Ja, és ez mind csak Budapesten történt és a bécsi Craft Bier Fest-ről még nem is beszéltünk!

Ezeket látva egy nagyon izgalmas évnek nézünk elébe, amiben szerintem felbukkan még legalább egy sörfesztivál, ami akár még izgalmasabbá is teheti a „piacot”. Remélem idén felismerik azok, akik szeretik a sört és tenni is tudnak az ügy érdekében, hogy nem csak ontani kell az új söröket a főzdékből, hanem itt lenne az ideje nevelni is a népet. Ne csak sörvacsorák legyenek, hanem workshopok is. Biztosan rengeteg új sör, új főzde fog megjelenni 2015-ben is, de ez nem lesz újdonság. Mi lesz 2015 nagy durranása? A Brewie? Egy kollaborációs sör egy kisebb főzde és egy nagyüzemi házasságából?

Ki tudja, de szívesen megnézném magamnak.

A cikk 2 részes, mert magáról a Sörtúráról nem ejtettem szót, de már így is csoda, ha valaki végigolvassa, ezért 2 felvonásban tudhattok meg mindent. Ne kapcsoljatok el…

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr877096513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogoutsider · http://kocsma.blog.hu/ 2015.01.22. 09:05:04

Szép összefoglaló, nem túl merész jóslatok. :)
És a régi Sörtúra tartalmakkal mi lesz?

Fehérbálna 2015.01.22. 09:06:46

@blogoutsider: A merész jóslatok is érkeznek hamarosan. ;)
A tartalom pedig át lesz emelve vagy legalábbis a nagy része.
süti beállítások módosítása