Túra a sörök világában

Sörtúra

Ezt idd, ha belga sört szeretnél inni a hétvégén!

2016. május 10.

2016-05-09_18_39_59.jpg

Már megírtam a részleteket, de arról nem nagyon szóltam, hogy mit is igyatok a hétvégi Belga Sörfeszten. Mondom is, hogy mivel töltsétek meg a poharaitokat!

Az előző cikkben említettem, hogy idén bevezetik az ízkategóriákat a sörfeszten. Ezzel gyakorlatilag azt próbálják segíteni, hogy a 43 belga sörfőzde 61 féle csapolt és több, mint 205 féle üveges söre közül mindenki megtalálja a neki megfelelőt. 

Az ízviláguk alapján 11 kategóriába sorolhatjuk a fesztivál söreit. A kategóriák elnevezésében minden esetben szerepel egy, vagy két domináns íz: keserű, édes, fanyar, valamint ezek kombinációi. Az elnevezések második felében olyan ízek, vagy hatások találhatóak, melyek segítségével az alap ízek további kategóriákra bonthatóak, így növelve annak esélyét, hogy a látogatók eljussanak az ízlésünknek leginkább megfelelő sörökhöz.A sörkategóriákhoz tartozó listát ITT találjátok. 

13147852_1166238563394546_6029432998815256898_o.jpg

Az 2016-os Belga Sörfesztivál egyik kiemelt sörtípusa a saison sör, egy hosszú időre feledésbe merült tradicionális belga sörtípus, mely napjainkban reneszánszát éli. A saison sör egykor a nehéz fizikai munkát végző aratómunkások frissítő és erőt adó „védőitala” volt. Ennek megfelelően a saison sörök könnyen iható, mégis sűrű, tápláló, enyhén savanykás ízüknek köszönhetően rendkívül frissítő italok. A fesztivál három leginkább jellegzetes, egymástól nagyon eltérő ízvilágú saison söre a Surfine, a St-Feuillien Saison, valamint a Silly Saison.

2016-05-09_18_40_52.jpg

A másik kiemelt sörtípus idén az úgy nevezett „sour ale”. Az ebbe a kategóriába tartozó flamand vörös és barna, valamint lambic sörök fanyar ízvilágukkal a régi idők söreit testesítik meg, melyek azokban az időkben készültek, amikor a sörfőzők rozsdamentes acéltartályok helyett még fahordókat. használtak. Ennek a kategóriának a 2 különösen említésre méltó söre a Petrus Oud Bruin 5,5%-os flamand barna ale, valamint a Rodenbach 5,2%-os flamand vörös ale. Mindkét típust csapoltan lehet megkóstolni a fesztiválon.  

Kiemelt sör az idei évben a Préaris Quadrupel névre keresztelt, 10% -os alkoholtartalmú, sűrű, nehéz barna sör. 2016-05-09_19_20_05.jpgA Préaris Quadrupelt Belgium legsikeresebb újgenerációs kisüzemi sörfőzdéje, a Vliegende Paard Brouwers készíti. Sörfőzőmesterüket, a fiatal Andy Dewilde-t 2013-ban Belgium legjobb új sörfőzőjének választották, a sör pedig 2011-ben elnyerte a legjobb belga kézműves sörnek járó címet.

A Préaris söröket készítő Vliegende Paard Brouwers az idei fesztivál egyik új szereplője. A Bálnában további 4 sörük kóstolására nyílik lehetőség. Andy Dewilde sörfőzőmester folyamatosan új, extrém sörökkel lepi meg a sörkedvelőket. Ezek közül mindenképpen érdemes megkóstolni a Lapsang Souchong teával érlelt 8%-os világos sört, illetve a costa ricai kávéval főzött 10%-os Quadrupelt.

2016-05-09_19_04_53.jpgAz új főzdék között megemlítendő a De Halve Maan, amelyik szintén 5 sörrel mutatkozik be az érdeklődők számra. Straffe Hendrik Wild sörük egészen különleges sörélményt ígér. Az évente egy alkalommal készített, 9%-os, vadélesztő felhasználásával főzött sörkülönlegesség ízvilága teljesen egyedi, hiszen egyszerre nagyon édes és – a vadélesztőnek köszönhetően – fanyar. A főzde további két Straffe Hendrik sörrel – egy westcoast.png9%-os tripellel és egy 11%-os quadrupellel – valamint a Brugse Zot nevű sorozat egy világos és egy barna tagjával várja a kóstolni vágyókat.

A St-Feuillien főzde szintén az új szereplők csapatát erősíti. Öt bemutatásra kerülő sörük közül a két leginkább érdekes a West Coast IPA:  8,1% Double India Pale Ale. A típus az amerikai Green Flash és a belga St-Feuillien sörfőzde kooperációjának eredményeként született és dupla IPA 5 féle amerikai komló (Columbus, Centennial, Citra, Cascade, Simcoe) felhasználásával készült Belgiumban. A főzde Limited Edition No.1. nevű söre egy rendkívül frissítő, 6%-os „tavaszi” sör, mely a közkedvelt belga búzasörök és a napjainkban reneszánszukat élő saison sörök határán mozog.

A Silly sörfőzde sörfőzőmestere Van der Haegen Bertrand személyesen látogat el a nemzetközi szinten is 2016-05-09_19_34_24.jpgrangosnak számító budapesti eseményre. A Silly sörfőzdében készül a Belgaco Kft. saját söre, a Gallica, amely szintén két új sörrel, a 8%-os, meggyes barna Gallica Kriexus-szal és a 9%-os apátsági tripel stílusban készült félbarna Gallica Opus-szal mutatkozik be a fesztiválon. 

A teljesség igénye nélkül a Belga Sörfesztiválon csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a közkedvelt meggyesektől a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig. A kókuszos csapolt sör tavalyi sikere nyomán idén már banános csapolt sör kóstolására is lesz lehetőség.

A sajtótájékoztatón alkalmam volt megkóstolni a saisonokat, a Straffe Hendrik Wild-et, a Préaris Quadrupel-t és a Gallica Kriexus, ezekről már most tudok nyilatkozni. Annyit előljáróban mondok az ízlésemről, hogy IPA és stout rajongó vagyok, nem vetem meg a mocskosul keserű söröket.

A vadélesztős Straffe Hendrik Wild megkóstolása KÖTELEZŐ, mert zseniális sör különleges ízvilággal. Nem nagyon tudtam elképzelni milyen is a vadélesztő, de tetszik. A 2 dl-es adag viszont bőven elég belőle, mert utána már túl intenzív ízt hagy. És azért is, mert összesen 240 üveggel hoztak az országba, jelenleg nincs több belőle (már csak kb 230 jut el a fesztiválig, bocsi, szomjas voltam). A saisonok közül nekem a St-Feuillien Saison volt a kedvenc. Illetve a Gallica Kriexus is mindenképpen kóstolandó, ez a Belga Sörfeszt "házisöre". Meggyes sörről van szó, nagyon markáns ízvilág és kis alkoholos beütés jellemzi az ízét.

Az összes újdonság egyébként jóval több lesz, de sorolom is, hogy mik azok

(a vastagon szedettek erősen ajánlottak kipróbálásra!):

Corsendonk Dubbel Kriek, Corsendonk Dark Dubbel 9, Straffe Hendrik Tripel, Straffe Hendrik Quadruple, Straffe Hendrik Wild, Brugse Zot Blond, Brugse Zot Dubbel, Gallica Kriexus, Gallica Opus, Maneblusser, Maneblusser Lente, Préaris IPA, Préaris Quadrupel, Préaris Quadroccino, Préaris Smokey Li, Préaris Belma, Goliath Triple, St. - Feuillien Triple, St. - Feuillien Saison, West Coast IPA, Limited Edition No.1., Bacchus Cherry, Bacchus Raspberry, Spencer (Amerikai Trappista), Mont des Cats (Francia Trappista), Zundert (Holland Trappista)

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr968700728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása