Túra a sörök világában

Sörtúra

Tankovna-t minden korsóba

2016. június 16.

pu_tankovna_114.jpg

Nemrég volt az Ankertben egy olyan sajttáj, ami egy nagy durranást ígért a Pilsnertől. Ez a nagy durranás a Pilsner Urquell Tankovna söre volt, de nézzük, hogy mekkorát durrant.

A nagy sörgyárak próbálkoznak mindenfélével, hogy az egyre tudatosabb sörfogyasztó réteget elérjék és letegyenek az asztalra egy olyan terméket, ami a sörbuziknak és a mindennapi fogyasztóknak is a kedvence lesz. A Pilsner úgy tűnik, hogy megtalálta azt amivel elérheti ezt. A Tankovna sör egy nem mindennapi korsótöltelék ugyanis nem a normális KEG-be csapolják és pasztőrizálják, hanem a Plzen-i gyárból érkezik közvetlenül, mégpedig tankokban (már azt is tudjuk miért Tankovna a neve). 

Az eseményen részt vett Rob Lobovsky, a Pilsner sörmestere is így gyakorlatilag mindent megkérdezhettünk, megtudhattunk ami csak eszünkbe jutott. Az ember akkora arc, hogy lehetetlen visszaadni a karaktert írásban és képekben, de azért megpróbálkozom a lehetetlennel. Az ember mindent (is) tud a sörről és úgy csapolja a sört, hogy az utánozhatatlan. Odamegy a csaphoz és postafordultával már jön is 4 sörrel a kezében. Brutális! Beszélgettünk mindenről, ami sör, de ezt majd egy külön cikkben részletezem.

pu_tankovna_1.jpg

Visszatérve a Tankovnára. Az acél tankokba a sör pasztőrözés, tehát hőkezelés nélkül kerül és rögtön útjára is indul a sörgyárból az adott vendéglátóhelyre, jelen esetben Plzeňből az Anker’tbe.. A frissességet garantálja az is, hogy a pasztőrözetlen sör szavatossági ideje három hét, és hogy biztosra menjenek a tanksör csapra verése után 7 napon belül el kell fogynia a sörnek. Hogy mindenki jól láthassa hány napja van csapon a Tankovna, a tankokon ezt egy nagy számmal jelzik.

Nem csak a sör más, a csapolás is cseh tradíciókat követi. Robert Lobovsky képezte az Anker’t csaposait a háromféle tradicionális csapolási technikára.

- Na Dvakrát (Ropogós): tovább fenntartja a sör szénsavasságát, ezzel a sör lassabb fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, például ha étkezések mellé választjuk. Az aranyló folyadékot csapolják először, és a habbal zárják a végén.

- Hladinka(Selymes): társasági összejövetelekkor használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez. A csapot a korsóba helyezik, és a habot csapolják ki először, majd alá az aranyló sört.

- Mliko(Tej): egy teljes korsó nedves hab meglepően édes ízzel. A Mliko csapolást tradicionálisan ünnepi alkalmakkor vagy a nap végén szokták használni.

pu_2.jpg

Úgy gondolom, hogy a Tankovna egy nagy sikersztori lesz, mert még a keménykalapos sörbuziknak is be fog jönni, hát még a cseh sörök szerelmeseinek. Jelenleg az Ankert-be kell lemenni, ha szeretnénk csapolva kóstolni, de kint voltak a Corvin Szezonnyitó Sörfesztiválon is, a Budavári Sörfeszten is és még a Főzdefeszten is, ami azért elég sokat elmond a fogadtatásáról. A Corvin Sörfeszten ráadásul a második napon el is fogyott a 250 literes mobiltank, amit kivittek, úgyhogy mondhatjuk, hogy bejött az embereknek.

A mobiltankok mozgását ITT tudjátok követni, de az Ankertben biztos találtok majd belőle.

Egészségünkre! Na zdraví!

KATT A GALÉRIÁRA!

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr948807156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása