Túra a sörök világában

Sörtúra

5 megdöbbentő tény a világ egyik legismertebb söréről

2016. augusztus 04.

heineken-experience.jpg

Holnap eljön a Sör Világnapja és ez alkalomból most megosztok pár érdekes tényt a Heinekenről és annak történelméről.

Forró nyári estéken, egy húzós nap után mi lehetne frissítőbb és üdítőbb, mint beülni a haverokkal egy korsó sörre? A Heineken most összegyűjtött 5 megdöbbentő sztorit, hogy mindenki többet tudjon meg a nyár kedvenc italáról. Nem árt belesni a színfalak mögé, a mai sörözéshez már meglesz a téma! Egészségedre!
Annak ellenére, hogy a sör a világ egyik legrégebbik itala - hiszen már az őskorban is létezett - napjainkban is előszeretettel fogyasztják országtól, nációtól és nemtől függetlenül. Rengeteg verzióját ismerjük, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb ízvilágot, színt, csomagolást, erősséget és fajtát. A nyári szezon legkedveltebb italáról most a nagy múltú és az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező sörgyár, a Heineken 5 izgalmas tényt tárt fel.

1. A hatvanas évek elején egészen különleges sörös üveg jelent meg a piacon. Az úgynevezett WOBO palack forradalmi újításnak számított, hiszen a Heineken elsőként gondolkozott felelős vállalatként és gyártott olyan terméket, ami újrahasznosításra is alkalmas. John Habraken (mérnök) téglaként újrahasznosítható sörösüveg ötlete innovatív volt, azonban a valóságban nem működött túl jól, hiszen nem sokan szerettek volna üvegházban élni. Nem is értjük!wobo_s3.jpg

2. A második világháború után drasztikusan csökkent a sörfogyasztás, így reklámokkal, fotó pályázatokkal, dalokkal és különleges programokkal próbálták fellendíteni a piacot. Akkoriban szinte minden a Holdra szállásról szólt, – bár ez végül csak 1969-ben történt meg, mindenki arra készült- férfiak milliói szerettek volna az űrhajósok bőrébe bújni, nők ezrei szerettek volna a közelükbe kerülni. A Heineken megragadta az alkalmat és 1955-ben elkészítette a ma már elképzelhetetlen hosszúságú, 3 perces reklámfilmet, amit mozifilmek előtt játszottak le. A film rendezője és animátora a magyar származású Balázs Gyula (Jules Balázs) volt. Hát igen, mi magyarok mindenhol ott vagyunk és nagyot alkotunk!

3. Bár napjainkban minden sör 3 alapvető alapanyagból készül - víz, maláta, komló - a 19. század óta minden egyes Heineken sikerét és egyediségét egy kis, de jelentős plusz, az A-élesztő adja. A Heineken egyedi A-élesztője felelős a gazdag és kiegyensúlyozott ízért és a megbújó gyümölcsös jegyekért.

4. A Heinekennek Amszterdamban saját múzeuma van, a Heineken Experience, ahol egy interaktív kiállítás keretében bepillantást nyerhetünk a sörfőzés kulisszatitkaiba. A holland sörmárka legelső eredeti főzdéjét alakította át múzeummá, annak érdekében, hogy a folyékony kenyér szerelmesei még többet megtudhassanak a sörfőzésről.
heinekenexperience_1.jpg

5. A Heineken az egyetlen olyan sör, amit szinte az egész világon ismernek és árusítanak. 192 országban érhető el a sörkedvelők számára és mindenhol ugyanazt a minőséget biztosítja. 

Egi!

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr448944460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.08.04. 23:20:21

"Bár napjainkban minden sör 3 alapvető alapanyagból készül - víz, maláta, komló - a 19. század óta minden egyes Heineken sikerét és egyediségét egy kis, de jelentős plusz, az A-élesztő adja."

Öööö, ez komoly? Élesztő minden sörben van, nemcsak a Heinekenben. Egy sörblogon ennyire pongyolán fogalmazni elég ciki, még akkor is, ha amúgy eléggé fizetett hirdetés jellege van a posztnak.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.08.04. 23:20:34

a " Heineken ... gazdag és kiegyensúlyozott íz"-e? ez tényleg megdöbbentő tény :)

2016.08.04. 23:20:37

Csak kár, hogy egy ihatatlan moslék.

Willkommenskultur 2016.08.04. 23:20:40

'1. A hatvanas évek elején egészen különleges sörös üveg jelent meg a piacon. Az úgynevezett WOBO palack forradalmi újításnak számított, hiszen a Heineken elsőként gondolkozott felelős vállalatként és gyártott olyan terméket, ami újrahasznosításra is alkalmas.'

A) Ugyanebben az időben már mo-n is vissszacserélhető üvegbe töltötték a Bambi üdítőt, szóval túl nagy újdonság nem lehetett a dolog.

B) A Heineken véletlenül sem gondolkozott felelős vállalatként (még ha most ezt írja is a prospektusban), csak az újratölthető üvegben olcsóbban tudta adni a terméket, tehát többet tudott eladni belőle. A 60as években a kutyát se érdekelte a környezetvédelem.

Larry Silverstein 2016.08.04. 23:20:46

'192 országban érhető el a sörkedvelők számára és mindenhol ugyanazt a minőséget biztosítja. '

Broáf. Ezt a Mekdönci is tudja.

IronRock 2016.08.04. 23:20:49

És nem mellesleg a Heinekennek vannak a legjobb reklámjai. Bár én cseh sörpárti vagyok, azon belül is a Staropramen - na azt azóta nem iszom, amióta a csehek voltak olyan hülyék, hogy ideadták a magyar sörgyáraknak a licencet és itthon is gyártják. Azóta egy ihatatlan édeskés ízű pisa számomra az egész. Heineken amúgy jó (drága is), de vannak még jók rajta kívül, viszont a reklámjaik tényleg klasszikusok. De a Carlton Draught raklámja akkor is a legjobb:
www.youtube.com/watch?v=GY6uJlI-t14

Serkoptató 2016.08.04. 23:20:51

6. "A Heineken egyedi A-élesztője felelős a gazdag és kiegyensúlyozott ízért és a megbújó gyümölcsös jegyekért." -- és még humoruk is van!!!

Fehérbálna 2016.08.04. 23:30:35

@promontor: A meglátás jogos, kíváncsi voltam ki mit mond rá. :) Egyébként, ha rákeresel az A-élesztőre, akkor nem igazán találsz semmit, bár nyilván az én tudásom hiányos... Pontosan az ilyen kommentekre van szükség, hogy majd jól elküldöm az illetékeseknek, hogy ha ilyen botorságokat írnak bele, akkor nem nagyon lesz benne köszönet az emberek részéről. Ezúton is köszi :)

Fehérbálna 2016.08.04. 23:32:07

@Willkommenskultur: én ezt személy szerint nem tudtam, úgyhogy ma is tanultam valamit :) a "b" pontot azért sejtettem, hogy így van. ;)

Roan 2016.08.05. 15:28:43

@Willkommenskultur: Szerintem rosszul lett megfogalmazva az egész. A visszaváltható üveg már létezett, ugyanakkor az is elhasználódik egy idő után ("kivállasodik" az üveg, azaz szemmel látható kopás jelenik meg a nyakánál), ekkor pedig megsemmisítésre kerül. A WOBO palack újdonsága, gondolom, abban rejlett, hogy a söripari karriert követően még fel lehetett használni építőanyagként, legalább is a tervező így gondolta.

Roan 2016.08.05. 15:28:55

@promontor: Egyébként nem minden sörben van élesztő (vagyis pontosabban alapanyagként hozzáadott élesztő), pl. spontán erjedésű sörök.Ennek ellenére elég szerencsétlen a fogalmazás, úgy tűnik, mintha az élesztő hozzáadása is valami egyedi dolog lenne, pedig nem az.

Roan 2016.08.05. 15:29:16

@Fehérbálna: Szerintem a 4-es pont annyira nem megdöbbentő, lévén, hogy Magyarországon is lehet sörgyárakat látogatni, és kiállítás is van. Az talán már kevésbé ismert, hogy Freddy Heinekent 1983-ban emberrablók elrabolták, és csak komoly váltságdíj kifizetése után szabadult ki. Mondjuk, az érthető, ha egy cég nem ezt teszi be a megdöbbentő infók közé :)

Koós Miklós · http://koos.hu 2016.08.05. 15:29:25

ha már Heineken. A szögletes üvegéből házat is építettek, ami igen kiváló reklámértékkel bír.
inhabitat.com/heineken-wobo-the-brick-that-holds-beer/. No meg fontos még tudni, hogy az alapító Alfred Heineken emberrablás elszenvedője is volt. Megúszta és utána maga kerestette meg az elrablóit. A témából két mozifilm is készült 2011-ben és 2015-ben

Málnapálinka 2016.08.05. 15:29:39

@Willkommenskultur: Nem úgy értették az újrahasznosítást. Azok az üvegek belepasszolnak egymásba, kb mint a lego, és lehet őket - elméletben - téglaként használni, a koncepció lényege az volt, hogy majd a szegények ebből építenek házat. A Heineken múzeumában van is egy kis "minta" fal, hogy hogy tudna kinézni.
Csak aki írta ezt a bejegyzést, az rohadtul nem tudott egyértelműen fogalmazni...

Metálvörös 2016.08.05. 15:29:58

A sör minőségében kritikus pont a készítéshez használt víz. Ahol jó a víz, ott általában lehet nagyon finom helyi söröket találni. És amikor a növekedés során a vízigény nagyobb lesz, mint a rendelkezésre álló mennyiség, nos akkor szoktak elszaródni a sörök. Lásd Soproni, 90-es évek elején még jó volt, cserébe nem lehetett mindenhol kapni. Innentől költői kérdés, hogy a Heineken hogy oldja meg, hogy egyforma legyen 192 országban a víz? (vagy ördögtudja, hány helyen gyártanak, de biztos nem kevés)

Willkommenskultur 2016.08.05. 15:30:09

@IronRock: Én is cseh sörpárti vagyok, lévén Prágában élek. Pont a Staropramen-t én nemigen komálom, legfeljebb a szüretlen 11est (ami otthon nincs), de kétségtelenül az az egyik leggyakoribban csapolt sör a Plzen mellett errefelé. Én utóbbit kedvelem, de nem tartom a legjobb volumen sörnek (viszont a legdrágább).

Ami a legjobb csapolva Prágában SZVSZ az sorrendben: Svijany 11, Kozel 11, Cerna Hora, Pilsner 12, Krusovice 12, Gambrinus 10, és a Staropramen nálam csak akkor játszik ha az előbbiek nincsenek a kocsmában.

IronRock 2016.08.22. 11:48:15

@Metálvörös: Na pont ezért nem készülnek itthon olyan minőségű sörök, mint a cseheknél vagy hollandoknál/németeknél, stb. Egyébként Hogy nem csak a levegőbe beszélek: hosszú évekkel ezelőtt volt egy ismerősöm, ő az egyik nagy sörgyárban dolgozott laboránsként és technikusként. Na ő mesélt arról, mik mennek ott. Pl. hogy a sör alapanyagainak minőségétől függően rövidebb-hosszabb ideig kellene főzni, de a gyár mindig a minimális ideig főzi költségtakarékossági szempontok miatt, aztán lesz amilyen lesz, proli magyar úgyis megissza. Ezért van az, hogy egy tálca sör egy fajtából egyszer ihatatlan fos, máskor meg egész jó. Itthon gyártott sörökre jellemző (akármelyiket is ittam), az az édeskés utóíz, ami teljesen elrontja az élményt. Ezért nem is veszek már Staroprament se, amióta itthon gyártottat lehet csak kapni.
@Willkommenskultur: Svijany-ról még nem is hallottam, a többi ismerős. Amúgy Pilsner párti vagyok, ha minőségi sört akarok inni, az legalább még import. Ahogy a Krusovice is, az is jó, éppen most volt leárazva, vettem is pár dobozzal. Egyébként azt hallottam szintén az egykori, sörgyárban dolgozó ismerőstől (és utána kóstoltam mindkettőt és tényleg így is éreztem), hogy az a Kozel amit itthon lehet kapni és engedték gyártani a magyar sörgyáraknak, egy lóhugy az igazi, kinti Kozelhez képest. Az ottaniak okosak voltak, egy gyengébb minőségűt, tömegpiaci termelésre ideadtak, de az igazit csak kint lehet kapni. Van erről valami infód?

Bright side of life 2016.08.22. 11:48:17

Min kellett megdöbbenni?
Amúgy valaha jó sör volt, de addig 'faragták', hogy 'világsör' legyen belőle, míg sikerült teljesen kilúgozni, úgyhogy most se íze, se bűze.
süti beállítások módosítása