Túra a sörök világában

Sörtúra

Az utisör, avagy a metrikus rendszer halála

2009. január 28.

Avagy a metrikus rendszer halála

 Nincs annál kihívóbb mint amikor 3-4 sör körül meg kell szakítani az egyenes vonalú egyenletes mozgást (ülsz/állsz a kocsmában, és iszol), ki kell mozdulni az egyensúlyi állapotból és felkészülni a körülmények megváltozására.

Számos vis major esemény vezethet ilyen kényszer helyzetbe, ezek közül a teljesség igénye nélkül felsorolnám a legtipikusabbakat:
-bezár a krimó
-rádtörték az ajtót a szomszédok
-elfogyott a pénzed (irány az automata)
-elfogyott a pénzed (angolosan távozol)
-elfogyott a pia
-megjöttek a szülők
-megjöttek a rendőrök
-A kocsmáros felkelt, mert nem engedi, hogy a WC kagylót átölelve aludj.

Napolen forog a sírjában

Ilyen esetekben kell valahogy elviselhetővé tenni körülményváltozást méghozzá egy utisör formájban. Egy ez dobozos/üveges (merészebbeknél korsó) nedű, melynek elfogyasztása pont annyi ideig tart, amíg a uticélodhoz nem érsz.

Ezzel gyakorlatilag időt és távolságot is tudsz mérni. Ideális esetben a cél egy sörnyire van. Az ideális világban minden egy sörnyire van.

Egy sör egy átlagos férfiember számára (ők minimum párban mozognak, különben félő megszakad a kapcsolat a külvilággal) 0,8-1,2 km távolságot (a valóságban oktogon-wesselényi u.), vagy 9-13 percet jelent (mivel párban vannak, így a sör hozadékaként 2 laza outdoor pisi is benne van).
Két sör ennél sokkal kevesebbet ér távolságban (hisz az italok számának növelésével exponenciálisan nő a pisilések, és a megállásra késztető beszédtémák száma) így az nem több mint 1,7-2 km. Időben ez pont az ellentettje. A telítettségi index, és az előbb megemlített összefüggések miatt két sörnyi idő 29-32 perc.

A legideálisabb 2 sörnyi táv viszont az amikor a célállomás 2 sörnyire van, viszont elég egy sörrel elindulni, mert féltávnál található egy kocsma, vagy "kisbolt" ahol utánpótlást lehet szerezni.

Sajnos az alkohol élettani hatásai miatt ez a mérési rendszer csak 5 km-ig jó (9,472 sör) utána az ember vagy taxiba/buszra száll vagy elalszik (RAsztafári).
 

A chill-out egy spezielis fogalmát meríti amikor az sörözést és a nagyobb lélegzetű utazást összekötöd egy utisörrel. Ilyen pl. amikor a csepeli Helyi Érdekeltségű Vonat Karácsony Sándor utcai megállójától a Boráros téri végállomásáig pont egy sört fogyaszt el a kedves utazó. Szintén ilyen étalon a két sör fogalmára a Preston-Manchester, vagy Bp. Keleti-Gödöllő vonatút.

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr75908691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mindigjózan 2009.01.29. 13:20:28

Engedjétek meg, hogy mint sörbarát-barátnő kommentáljam a leírtakat. sok mindenre magyarázatot ad nekem ez az oldal, amiket eddig vhogy soha nem sikerült megértenem. kezdve az uti sör fogalmával. mindig teljesen ki voltam akadva, hogy totálisan bebaszcsizva (hogy egy divatos szóval éljek) miért kell az oly régóta várt és egyben már nagyonis szükségszerű hazaútra még egy utolsó sört kézbe venni! eddig azt hittem, én töltöttem be a fontos vakvezető kutya titulust, aki helyes irányba terelte élete párját, mikor az a négysávos közepén rohant (előlem), természetesen rossz irányba, nehogy elvegyem tőle "söri-mörikéjét" és(s mint most megtudtam)az örömöt is. nem értettem, hogy miért kell a "söröcske"-elkobzásért úgy büntetnie, hogy (akár egy vadidegen városban is) képes volt otthagyni a megállóban kómában lévő barátjával vagy leugrani az utolsó pillanatban a buszról éjjel 4kor. tudtomon kívül megsértettem és elvettem tőle az iránytűjét, amely a hideg/meleg éjszakában az "otthon édes otthon" érzését táplálta benne-valószínűleg ezért is alszik el bárhol sörrel a kezében, legyen az kerítés, kocsibeálló, pad, lépcső, buszmegálló, taxi, hév, vagy az éjszakai járat, mellyel szunyókálva újra és újra körbejárhatja A túra vonalát.
köszönöm, h felnyitottátok a szemem, hogy nem kell aggódnom többet, hiszen most már tudom, mindig haza fog találni ha söröcskét szorongat lefagyott kis keze. s eddig is én csak a szükséges rossz voltam, akit a hazaúton el kellett viselnie...:D

p.G. 2009.01.30. 15:41:06

@mindigjózan: Örülök, hogy tudományos jellegű glosszámmal sikerült az eleddig előled elzárt világból egy szeletet virtuális ezüsttálcán átnyújtani! :D

strtwrkt 2009.02.08. 06:47:35

Sőtmitöbb(gy.f.hesss)Érzésem szerint,1 valamire való FÉRFIEMBER,már réges-rég rájött az UTISŐR fontosságára.Sötmitöbb 2.,ennek 1fajta,távolság,illetve időmérőeszköz szerepét kell betöltenie a mindennapok viharában.Soha nem tudtam megérteni az olyan pozeralkeszeket,akik "hidratált"állapotban kódorognak haza,üres tenyérrel.Szerintem Ők genetikai korcsulatok,ismertebb kifejezéssel élve:nők.Sőtmitöbb 3.Továbbmenve,az utisörnek van még egy über tulajdonsága,"ébredéskor"ott vár Rád,szeretettel.Valahol a környékeden(ágy mellet,kisasztalon,kispárnának dölve...stb) büszkén vigyázza álmod(a nőkkel ellentétben)magam részéről,valahogy boldogabban éledek,ha először egy mosolygós cimkéjű,fél üveg dreherre pillantok,valahogy intimmé válik a kötődés,tovább megyek,lehet hogy miden házasság boldoggá válik,ha az "ara" nem más mint 1 rekesz sör????!Vélemények?Köszönöm!
süti beállítások módosítása