Túra a sörök világában

Sörtúra

AZ INTELLIGENS EMBEREK TÖBBET ISZNAK

2010. október 26.

 

A BRIT NATIONAL CHILD DEVELOPMENT STUDY ÉS AZ AMERIKAI NATIONAL LONGITUDINAL STUDY OF ADOLESCENT HEALTH EGÉSZSÉGÜGYI FELMÉRÉSEK ADATAIT ELEMEZVE ARRA JUTOTTAK A KUTATÓK, HOGY AZ INTELLIGENS EMBEREK TÖBB ALKOHOLT FOGYASZTANAK, MINT A KEVÉSBÉ OKOSAK.

A KÉT KUTATÁS HASONLÓAN INDULT: 16 ÉVESEN MÉRTÉK FEL A TESZTALANYOK INTELLIGENCIÁJÁT, ÉS ÖT KATEGÓRIÁBA SOROLTÁK ŐKET ENNEK ALAPJÁN. AZ AMERIKAIAK HÉT ÉV MÚLVA TARTOTTAK EGY MÁSODIK FELMÉRÉST AZ ALKOHOLFOGYASZTÁSRÓL, A BRITEK PEDIG HÁROM ALKALOMMAL, A TESZTALANYOK 20, 30, ILLETVE 40 ÉVES KORÁBAN.

AZ EREDMÉNYEK MINDEN ALKALOMMAL UGYANAZT MUTATTÁK: AZ INTELLIGENSEBB CSOPORTOKBA TARTOZÓK FELNŐTTKORUKRA RENDSZERESEBBEN ÉS NAGYOBB MENNYISÉGBEN FOGYASZTOTTAK ALKOHOLT, MINT A TÖBBIEK. A KÜLÖNBSÉG AKKOR IS MEGMARADT, HA STATISZTIKAI MÓDSZEREKKEL KISZŰRTÉK AZ EREDMÉNYEKET POTENCIÁLISAN TORZÍTÓ DEMOGRÁFIAI HATÁSOKAT, MINT A CSALÁDI KÖRNYEZET, AZ ANYAGI KÖRÜLMÉNYEK VAGY A CSALÁDI ÁLLAPOT. A LEGOKOSABB ÉS A LEGBUTÁBB CSOPORTOK ÁTLAGOS ALKOHOLFOGYASZTÁSA KÖZÖTT 80 SZÁZALÉKOS VOLT A KÜLÖNBSÉG ELŐBBIEK JAVÁRA.

A PSYCHOLOGY TODAY SZAKFOLYÓIRATBAN MEGJELENT TANULMÁNYSZERZŐI EVOLÚCIÓS OKOKAT SEJTENEK A JELENSÉG MÖGÖTT. AZ IHATÓ ALKOHOL ARÁNYLAG ÚJ TALÁLMÁNY, NAGYJÁBÓL 10 EZER ÉVE LÉTEZIK, AZELŐTT AZ EMBEREK TÚLÉRETT, ROTHADÓ GYÜMÖLCSÖKET ETTEK A BERÚGÁS ÉLMÉNYÉÉRT (MINT A VADÁLLATOK A SIVATAGI SHOW CÍMŰ FILM LEGENDÁS JELENETÉBEN). AZ INTELLIGENSEBB ŐSEINK HAMARABB ÁLLTAK ÁT A MODERNEBB, IHATÓ FORMÁTUMRA, AMI EVOLÚCIÓS ELŐNYT JELENTETT SZÁMUKRA, ÉS EZ A LESZÁRMAZOTTAIKNÁL MÁIG MEGJELENIK.

A cikket az Indexen olvastam és gondoltam ez az info illene ide. :) A cikk ITT található.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr302401599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.