Tegnap délután megnyitotta kapuit a Jubileumi Sörfesztivál, lehet menni elkészíteni a jobbnál-jobb fotókat a söröskorsóról némi panorámával a háttérben!
Több mint 200 féle sörkülönlegességet, valamint 17 vendéglátós közel 130 féle fogását lehet idén megkóstolni a Várban rendezett sörünnepen, ahol idén (a trendeknek megfelelően) kiemelt szerepet kap a streetfood. Minden évben van egy vendégország, aki idén Belgium lett, így 30 ismert és kevésbé ismert belga sörféle lesz majd elérhető a fesztiválon. Nem csak sörrel szeretnének hangulatot csinálni aVárban, hanem lesz temérdek koncert is, amik el sem fértek egy színpadra, úgyhogy majd választani kell melyikre szeretne az ember csápolni.
A Cider Liget pár éve debütált, de azóta rendszeres helyszín lett a fesztiválon, így most sem maradhat el. Az almaborok kedvelői immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathatnak (köztük a Kingswood is, ami a Dreherhez kapcsolódik és egy új szereplője lesz a piacnak!). Az ötödik jubileumra való tekintettel, meglepetések sora várható, így például egy rekordkísérlet is, melynek során Magyarország legnagyobb koktélja készülhet el.
A többi kézműves sörfeszttől eltérően itt nem csak a "kicsik" és a külföldi sörök lesznek terítéken, hanem az összes nagy sörgyár is képviselteti magát. A Borsodi Sörgyár nem csinál semmit csak elhozza a palettáját: Stella Artois, Leffe és a Hoegaarden. A Heineken Bud Spencer menüvel készül, amely a pofon gyáros kedvenc ételéből, hagymás babból és egy korsó Arany Fácánból áll. A legrátermettebb látogatók bokszgépen próbálhatják ki magukat, és, ha legalább akkora pofont tudnak adni, mint Bud Spencer, vendégül látjuk őket egy hagymás bab-Arany Fácán menüre. A Soproni pedig az „Együtt, még finomabb” ajánlattal jelentkezik. A délutáni órákban ingyenes sörkóstolót is tartanak igazi különlegességekkel, újdonságokkal. Ezekről a különlegességekről és újdonságokról nem tudok semmit, esetleg Kézműves Soproni??? Tehát ők ketten gyakorlatilag semmivel sem készültek, ami a sörhöz kapcsolható, végülis ez csak egy sörfesztivál... Szép munka!
Dreher
A Drehernek külön bekezdést is szentelek, mert két újdonságot is elhoznak, a Kingswood almacider és a Dreher Hidegkomlós személyében. Az utóbbi a sörfogyasztók akaratából került a termékpalettára, a tavalyi DreherFeszten elért sikert követően és a sörgyár be is ruházott egy nagyon catchy névvel rendelkező gépre, a komlóágyúra! Ez a komlóágyú kísértetiesen hasonlít egy rakétára, a sör pedig attól nyeri el speciális, extra komlós aromáját, hogy a már lefőzött sörbe „hidegen” újból citrusos komlót áztatnak, így ez tovább gazdagítják a Dreher ízét. A sörbuzi körökben is elismerő szavakat véltem felfedezni a Hidegkomlóst illetően, úgyhogy alig várom már az első korsót ebből az ínyencségből.
A tavalyi siker után az idei sörfesztiválon is az egyik legkülönlegesebb sör a szűretlen, pasztörizálatlan – a sörben hagyott élesztőtől enyhén opálos – Pilsner Urquell, amely kézzel készült fahordókban érkezett Magyarországra. Ezek közül minden nap 6, 7, 8 és 9 órakor csapra vernek egyet Kasza Péter sör sommelier segítségével a Pilsner Urquell standján.
A Kingswood cider a Dreher új terméke, amellyel már ők is beléptek a ciderek növekvő piacára. A sörfesztiválon a cider ligetben lehet keresni ezt. Az előzetes értesüléseim szerint nem túl édes, nem túl száraz, és nem is túl savanyú kombóra lehet számítani. És egy kis szolgálati közlemény a végére: "A Kingswood kizárólag természetes alapanyagokkal készül és több mint 30%-os almatartalmú, fogyasztása jéggel az igazi!"
Fittikém (ne kérdezd kicsoda és mit csinál, gondolom egy celeb, mint lassan már mindenki. A gugli szerint rádiós személyiség) segített az első hordó Hidegkomlóst felvinni a Várba, mindenféle szállítasi eszköz használatával. Ezt egy menő videóban meg is örökítették:
Sör mi több
A Sörszövetség májusban útjára indult Sör mi több kampányának keretén belül pedig a sör-sajt kombóra hívják fel a figyelmet, mert már nem csak a borral lehet ám ínyenckedni!
Miért jobb sörrel?
A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt (Compair-Contrast-Cleansing azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás) alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.
A sör és a sajt harmóniája
A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.
Illetve, ha szeretnétek egy menő Sör mi több logóval ellátott söröskorsóval bővíteni a gyűjteményeteket, akkor használjátok a #sormitobb hashtaget június 19-ig, azaz jövő hét péntekig az Instagramon és nyerjetek Sör mi több sörös poharat. Részletek ITT.
Azt hiszem mindent leírtam, amit eddig megtudtam, de az olyan száraz infók, mint nyitvatartás, koncertek ideje, jegyárak EBBEN A CIKKBEN olvashatóak.
Holnap megyünk tesztelni, aki gondolja csatlakozzon egy sörre!