Túra a sörök világában

Sörtúra

Megnyitott a Budavári Sörfeszt, irány sörözni!

2015. június 12.

v_jubileumi_sorfesztival.jpg

Tegnap délután megnyitotta kapuit a Jubileumi Sörfesztivál, lehet menni elkészíteni a jobbnál-jobb fotókat a söröskorsóról némi panorámával a háttérben!

Több mint 200 féle sörkülönlegességet, valamint 17 vendéglátós közel 130 féle fogását lehet idén megkóstolni a Várban rendezett sörünnepen, ahol idén (a trendeknek megfelelően) kiemelt szerepet kap a streetfood.  Minden évben van egy vendégország, aki idén Belgium lett, így 30 ismert és kevésbé ismert belga sörféle lesz majd elérhető a fesztiválon. Nem csak sörrel szeretnének hangulatot csinálni aVárban, hanem lesz temérdek koncert is, amik el sem fértek egy színpadra, úgyhogy majd választani kell melyikre szeretne az ember csápolni.

A Cider Liget pár éve debütált, de azóta rendszeres helyszín lett a fesztiválon, így most sem maradhat el. Az almaborok kedvelői immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathatnak (köztük a Kingswood is, ami a Dreherhez kapcsolódik és egy új szereplője lesz a piacnak!). Az ötödik jubileumra való tekintettel, meglepetések sora várható, így például egy rekordkísérlet is, melynek során Magyarország legnagyobb koktélja készülhet el.

A többi kézműves sörfeszttől eltérően itt nem csak a "kicsik" és a külföldi sörök lesznek terítéken, hanem az összes nagy sörgyár is képviselteti magát. A Borsodi Sörgyár nem csinál semmit csak elhozza a palettáját: Stella Artois, Leffe és a Hoegaarden. A Heineken Bud Spencer menüvel készül, amely a pofon gyáros kedvenc ételéből, hagymás babból és egy korsó Arany Fácánból áll. A legrátermettebb látogatók bokszgépen próbálhatják ki magukat, és, ha legalább akkora pofont tudnak adni, mint Bud Spencer, vendégül látjuk őket egy hagymás bab-Arany Fácán menüre. A Soproni pedig az „Együtt, még finomabb” ajánlattal jelentkezik. A délutáni órákban ingyenes sörkóstolót is tartanak igazi különlegességekkel, újdonságokkal. Ezekről a különlegességekről és újdonságokról nem tudok semmit, esetleg Kézműves Soproni??? Tehát ők ketten gyakorlatilag semmivel sem készültek, ami a sörhöz kapcsolható, végülis ez csak egy sörfesztivál... Szép munka!

Dreher

A Drehernek külön bekezdést is szentelek, mert  két újdonságot is elhoznak, a Kingswood almacider és a Dreher Hidegkomlós személyében. Az utóbbi a sörfogyasztók akaratából került a termékpalettára, a tavalyi DreherFeszten elért sikert követően és a sörgyár be is ruházott egy nagyon catchy névvel rendelkező gépre, a komlóágyúra! Ez a komlóágyú kísértetiesen hasonlít egy rakétára, a sör pedig attól nyeri el speciális, extra komlós aromáját, hogy a már lefőzött sörbe „hidegen” újból citrusos komlót áztatnak, így ez tovább gazdagítják a Dreher ízét. A sörbuzi körökben is elismerő szavakat véltem felfedezni a Hidegkomlóst illetően, úgyhogy alig várom már az első korsót ebből az ínyencségből. 

A tavalyi siker után az idei sörfesztiválon is az egyik legkülönlegesebb sör a szűretlen, pasztörizálatlan – a sörben hagyott élesztőtől enyhén opálos – Pilsner Urquell, amely kézzel készült fahordókban érkezett Magyarországra. Ezek közül minden nap 6, 7, 8 és 9 órakor csapra vernek egyet Kasza Péter sör sommelier segítségével a Pilsner Urquell standján.

11377150_452643921575767_8293208328829544064_n.jpg

A Kingswood cider a Dreher új terméke, amellyel már ők is beléptek a ciderek növekvő piacára. A sörfesztiválon a cider ligetben lehet keresni ezt. Az előzetes értesüléseim szerint nem túl édes, nem túl száraz, és nem is túl savanyú kombóra lehet számítani. És egy kis szolgálati közlemény a végére: "A Kingswood kizárólag természetes alapanyagokkal készül és több mint 30%-os almatartalmú, fogyasztása jéggel az igazi!"

Fittikém (ne kérdezd kicsoda és mit csinál, gondolom egy celeb, mint lassan már mindenki. A gugli szerint rádiós személyiség) segített az első hordó Hidegkomlóst felvinni a Várba, mindenféle szállítasi eszköz használatával. Ezt egy menő videóban meg is örökítették:

Sör mi több

A Sörszövetség májusban útjára indult Sör mi több kampányának keretén belül pedig a sör-sajt kombóra hívják fel a figyelmet, mert már nem csak a borral lehet ám ínyenckedni!

Miért jobb sörrel?

A sörök és ételek párosításánál az ún. 3C-szabályt (Compair-Contrast-Cleansing azaz Párhuzam-Ellentét-Letisztítás) alkalmazhatjuk. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

A sör és a sajt harmóniája

A könnyű és friss világos (láger) sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

Illetve, ha szeretnétek egy menő Sör mi több logóval ellátott söröskorsóval bővíteni a gyűjteményeteket, akkor használjátok a ‪#‎sormitobb‬ hashtaget június 19-ig, azaz jövő hét péntekig az Instagramon és nyerjetek Sör mi több sörös poharat. Részletek ITT.

sor-sajt_show.jpg

sor-sajt_show_3.jpg

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem mindent leírtam, amit eddig megtudtam, de az olyan száraz infók, mint nyitvatartás, koncertek ideje, jegyárak EBBEN A CIKKBEN olvashatóak.

Holnap megyünk tesztelni, aki gondolja csatlakozzon egy sörre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr777536366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2015.06.26. 17:12:29

"A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával."
EZ MOST VICC? OLYAN TÍPUS, HOGY APÁTSÁGI NINCS! A FENTI FELTÉTELEZÉS SZERINT MINDEN KECSKE- VAGY JUHSAJTHOZ EGY VIRÁGOKAT IDÉZŐ ZAMATÚ (MILYEN ZAMAT VAN A VIRÁGNAK?) NEM LÉTEZŐ TÍPUSÚ SÖR FOGYASZTANDÓ? MEGY A KÜSZKÖDÉS, HOGY MAJMOLJUK A BOROS FELLENGZŐSSÉGET?
süti beállítások módosítása