Túra a sörök világában

Sörtúra

Isteni sör egyenesen a Zirci Apátságból

2015. augusztus 13.

2015-08-13_13_38_58.jpgA hazai sörbiznisz olyan szinteket ért el, hogy konkrétan már Isten is leadta a sörrendelését és a Zirci Apátság lett a kivitelezője a kérésnek! Apátsági sör Magyarországon!

Amikor pár évvel ezelőtt elkezdett a sör igencsak prémium elfoglaltság lenni a kézművesek megjelenésével a fene sem gondolta, hogy 2015-ben azt fogom leírni, hogy egy apátsági sör került be a sörök világának körforgásába. Pedig ez a helyzet, mert Zircen elkezdett sört főzni a rend és simán felveszik a versenyt a mostani szereplőkkel!

A ciszterci szerzetesek életét szabályozó, Szent Benedek által írt Regulában fontos szerepe van a közösségi alkalmaknak, így az imádságnak, az étkezéseknek vagy éppen a kötetlen beszélgetésnek. Az étkezések és a rekreációs alkalmakkor kerül asztalra – főleg az északi területek monostoraiban, bor hiányában – a sör, melynek mértékletes fogyasztása egészséget támogató és a társasági alkalmakat erősítő termék évszázadok óta. A Zirci Ciszterci Apátság idén nyáron elindította Magyarország első monostori sörfőzdéjét az apátság épületének pincéjében. Zircen nem ez az első sörfőzde: 1735-ben a ciszterciek már készítettek sört. Bár az eredeti sörfőző műhely már nincs meg, de az apátság arborétumában ma is megtekinthető a Seres-tó, amelyet egykor a sör hűtésére használtak, valamint a mellette álló épületet, melyet sörháznak neveznek a helyiek mindmáig. A világ leghíresebb sörfőző szerzetesrendjének tartott ciszterciek számára mindig fontos volt az önfenntartás, éppen ezért a ciszterci szerzetesek évszázadok óta különféle gazdálkodó tevékenységekkel biztosították, illetve alapozták meg gazdasági függetlenségüket, működésüket, oktatói és lelkipásztori küldetésüket. A Zirci Apátság a söreladásból származó bevételét elsősorban az apátsági feladatok ellátására és önfenntartására fordítja majd. A Zirci Apátsági Manufaktúra 2015 augusztusában három sörrel lép a piacra: egy pilseni típusú lágerrel, egy szűretlen búzasörrel, illetve egy belga típusú ale- sörkülönlegességgel.

A nyolcszáz éve alapított Zirci Ciszterci Apátság pincéjében ütötte fel a fejét a sörfőzés és meg kell hagyni nem szarral gurítanak. Bár az Apátság könyvtárában találtak a sörfőzés történetére vonatkozó iratokat, az eredeti receptek egyelőre még nem kerültek elő. A jelenlegi receptek a modern sörfogyasztó ízlésének megfelelően, igényesen kerültek kidolgozásra.

A Zirci Apátsági Pils klasszikus, könnyű, kesernyés, arany színű láger, melyet a ciszterciek mindennapi 039_15_08_05_zirc_manufaktura.JPGfogyasztásra szánnak. A Zirci Apátsági Búza selymesen citrusos, szűretlen búzasör, amit leginkább étkezések kísérőjének ajánlanak. A Zirci Apátsági Belga csalogató illatú, karakteresen komlózott sörkülönlegesség, mely – a régi böjti sörök hagyományát folytatva – erősebb és táplálóbb a mindennapi söröknél.

A sör főzésének és érlelésének két legfontosabb műszaki feltétele a jó minőségű víz és a hideg. A Magas-Bakony, és különösen a Zirci-medence, mindkettőt biztosítja. A sörök készítéséhez a minőség iránti elhivatottságáról is ismert rend a legkorszerűbb főzdeberendezéseket szerezte be, és építészetileg is különleges megoldást választottak: az apátság területén belül, a bazilikához csatlakozó, szentély felőli épületszárny pincéjét választották a sörfőzés helyszínéül.

A ciszterci rend mindig közvetlenségéről, családiasságáról volt híres. A szerzetesek életében a közös étkezés szakrális szerepet kap mint „csapatépítés”, a közös szellemiség őrzője és segítője. Ennek az ezerötszáz éves hagyománynak fontos üzenete van a mai ember számára is:

"Az egyetlen olyan alkalom manapság, amikor emberek leülnek egymással, és hosszasan beszélgetnek: az étkezések és a kulturált italfogyasztás. Nekünk is nagyon fontos, hogy a munka és az imádság mellett a közösségünk segítse és támogassa innovatív képességével, termékeivel az emberi kapcsolatok formálódását. Reméljük, hogy a sörünket az emberek ebben a szellemben fogyasztják majd, és a napi „mókuskerékből” kiszakadva családjukra, barátaikra, egymás gondolataira, lelkére is figyelnek közben." – osztotta meg Dékány Sixtus zirci apát gondolatait a kulturált közös sörivásról.

 

A söröket augusztus 15-én Zircen, főzdelátogatáson mutatják be a Bakonyi Betyár Napokon, amikor meg is lehet majd kóstolni azokat. Az apátsági sörfőzde ezután is látogatható lesz szervezett keretek között csakúgy, mint az Apátság felújított Látogatóközpontja. Szeptember 1- jétől a budapesti Élesztőben, Léhűtőben és más budapesti kézműves-sörözőkben, illetve az őszi fővárosi Főzdefeszten is bemutatkozik a Zirci Apátsági Manufaktúra. A Zirci Apátsági Sörfőzde termékei elsősorban a dunántúli és a fővárosi vendéglátóegységekben lesznek megvásárolhatóak, erről további információ ITT olvasható.

043_15_08_05_zirc_sormanufaktura.JPGSzerencsére nem kellett megvárnom a sörök boltokba kerülését, mert megkínáltak pár üvegcsével. Azt kell mondjam, hogy simán elfér a mai sörös felhozatalban és nem csak jóindulatból. A búza sör nekem nagyon bejött, tehát az abszolút a győztesként jött ki a trióból, de ha nincs búza, akkor a belga félbarnánál sem fogok fintorogni. A pils viszont nem az én májamnak való, azt meghagyom másoknak. Bár az furcsa volt, hogy annak ellenére, hogy nem szeretem a pilseket, ez annyira mégsem volt ellenemre.

A söröket egyelőre nem lehet tudni, hogy hol lehet majd kapni és mennyiért. Remélhetőleg nem szállnak be abba a harcba, hogy csilliárdokért árazzák be a söröket és akkor legalább több emberhez juthatna el a sör. Mindenesetre nekem elég érdekes az a szituáció, hogy külön marketinges csapata van a sörnek és elég durva összegek mehettek el a felszerelésre és a márkaépítésre is. Nem nagyon tudom összeegyeztetni ezt a 2 dolgot ennyire testközelben, pedig a belga söröknél is hasonló lehet a helyzet. Az szimplán csak nincsen a magyar ember arcába tolva. Ha fél év múlva a rend tagjai S-mercikkel furikáznak majd, akkor lehet kicsit átértékelem majd a véleményem. Reméljük nem kell majd...

Ha lesznek árak és elosztóhelyek, akkor azt a Zirci Apátsági Manufaktúra weboldalán vagy FB oldalán lehet majd csekkolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr307704028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.