Túra a sörök világában

Sörtúra

2016-ban a Calypso a menő a Dreher boszorkánykonyhájában

2016. április 04.

kep.jpg
A Drehernél láthatóan nem ülnek a babérjaikon, mert nem a tavalyi Hidegkomlós sikersztorit folytatják, hanem bevállalták, hogy egy új komlóval, a Calypsoval hidegkomlózzák a sört. Nézzük milyen lett a végeredmény és mit várhatunk idén a Hidegkomlóstól!

Nagy durranás volt tavaly, hogy a 2014-es DreherFeszten debütált kísérleti sört, a Hidegkomlóst elérhetővé tették mindenki számára, amit az emberek azzal háláltak meg, hogy 2016 legjobban teljesítő söre lett. Mondom ezt minden reprezentatív kutatás nélkül. Ellenben a környezetemben mindenkitől (még önmagamtól is!) azt a visszajelzést kaptam, hogy a Hidegkomlós jóóóó. Az olyan ismerőseim, akik kifejezetten ördögtől valónak tartják a nagyüzemi söröket is halkan megsúgták, hogyha nincsen valami limitált szériás durvaság, amit ihatnának, akkor a közértből beérik egy Hidegkomlóssal.

hidegkomlos_doboz_3d_final_2016_03_11.png

Kíváncsian vártam, hogy idén mit fognak újítani rajta, mert csak annyi volt biztos számomra, hogy a design fog változni, de mint a mellékelt ábra mutatja a komló is változott benne. A tavalyi Citra után idén Calypso komlót használtak a hidegkomlózásra. A 2 komló között a leírások alapján nem nagyon lehet eldönteni, hogy miben is különböznek.

A hétköznapi ember számára ez lehet az összehasonlítás alapja (az amerikai komlóhatározóból van a meghatározás):

Citra - "Citra brand hops impart interesting citrus and tropical fruit characters to beer" (értsd: citrus és trópusi gyümölcsök íze. Tehát nyáron egy igazi könnyed, üdítő ízvilág)

Calypso - " It has a pleasant fruity aroma with hints of pear and apple." (értsd: gyümölcsös aroma, ami a körtére és az almára hajaz leginkább)

A komlóváltásnak 2 oka volt:

  1. kísérletezés, mert ha már egy olyan cool dolog áll rendelkezésre, mint a hidegkomlózó, akkor ne csak egy komlót ismertessenek meg a néppel
  2. a több helyen is problémát okozó Citra hiány

Nem csak a tartalom, hanem a csomagolás is változott idén. Sokkal trendibb, a már megszokott csomagolástól hidegkomlos_uveg_3d_final_2016_03_11.pngsokkal jobban elkülönülő külsőt kapott a Hidegkomlós. Tavaly eléggé egybeolvadt a kalsszik dobozával, annyi különbség volt csak, hogy a zöld egy jóval világosabb árnyalatát adták neki. A csomagolás azonban nem csak az elkülönítés miatt újult meg, mivel nem csak a Hidegkomlós burka változott meg, hanem a Dreher klasszikot kivéve mindegyik típusé. 

Három ízjegyet lehet mostantól megtalálni a csomagoláson:

  • illatintenzitás
  • ízintenzitás
  • komlókeserűség

A sörözést egy kicsit informatívabbá teszik ezzel a Drehernél, mivel a különböző típusú söreik már könnyebben bekategorizálhatóak, kis kísérletezés után akár még azt is belőhetjük, hogy mi illik hozzánk. Ez az edukációs irány a DreherFeszttel is összekapcsolható, mert így a fesztiválon megjelenő új és kísérleti sörök közül a fogyasztók pontosabban ki tudják választani azokat amik bejöttek nekik. Talán erre lesz használható a "pontrendszer".

A puding próbája az evés

A tavalyi friss érzés után ugyanazt várja az ember. Szisszentettem a sört és vártam, hogy beüt a tavalyi ízvilág. Hát várhattam én akármeddig és próbálhattam ki akárhányszor, de csak nem akart ugyanolyan lenni. Ez egy oldalról kicsit szomorúvá tett, mert nagyon bírtam a Citra komlós változatot. Egy másik oldalról viszont rá kellett jönnöm, hogy bár ez a komló más, de mégis ugyanúgy bejön. Valószínűleg az intenzívebb komlóhatás, ami engem elcsábít. Olyan mintha a Citra egy vidám kisgyerek lett volna, aki ugrándozik az ízlelőbimbóimon, míg a Calypso komló már egy fiatal férfi, aki nem a nyári napsütésben ugrándozik, hanem egy kifinomultabb, egyenletes ízt ad. Majd a padon/fűben/parkban sütkérezve lesz az igazi teszt, mert ehhez az élethelyzethez társul leginkább a tavalyi Hidegkomlós érzete is. Én első körben örülök a változatosságnak, akármi is legyen az oka. Az új csomagolás pedig sok lehetőséget rejt magában, a kérdés az, hogy mennyire tudják majd ezt kihasználni.

Engem megvettek idén is a Hidegkomlóssal!

Írjátok meg a véleményeteket, nyár végén majd jól összesítem a tapasztalatokat! 

2016-03-31_21_37_22.jpg

hidegkomlos_image_poster_2016_02_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr998505798

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Formabontó az új Dreher Hidegkomlós 2016.04.15. 16:44:08

> A tavalyi év egyik nagy slágere, a Dreher Hidegkomlós, új komlóval és új külsővel kerül vissza a polcokra. A megújult köntös a klasszikus Dreheren kívül minden más Dreher sörnek is jár: informatív és dinamikus. A tavalyi évben vezette be a g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lordhell 2016.08.04. 23:20:31

De könyörgöm KUKORICAGRÍZ!!!!!! mit keres egy "jó" sörben???
süti beállítások módosítása