Nemrégiben a Heineken bejelentette, hogy a Krusovice-t mostantól ők forgalmazzzák és ebből kifolyólag új csomagolással párosul a már megszokott minőség. Mivel manapság nehéz elhinni a marketing szöveget, így májamat nem kímélve kipróbáltam igaz-e, amit állítanak.
Adja magát az első kérdés, miszerint az eddig import címkével ellátott Krusovice-t mostantól Magyarországon gyártják? A válasz pedig az, hogy nem. Nem „magyarosított” a termék. Ez elvileg ugyanaz a Krusovice, ami a cseh piacon van, ott is gyártják, onnan importálnak minden kiszerelést.
Ha már kiszerelés, akkor az idei évben a Svetlé (világos) és Cerné (barna) típusokat fogjuk megtalálni a boltokban és itatókban. A fesztiválokon viszont két extra változat is kóstolható, mégpedig a félbarna Malvaz és a szűretlen búza Pšeničné. A búzát már be is kóstoltam, az nekem nagyon bejött, bár az a probléma vele, hogy tényleg csak sörfeszteken lehet majd fellelni.
Arra a kérdésre, hogy miért most vezették ezt be Magyarországon egy elég egyszerű válasszal szolgálhatok. Mert most járt le a licensze az előző magyarországi forgalmazónak, a Liquid Gold-nak. A hivatalos kiegészítés pedig az, hogy „a piac részéről most látjuk, hogy valóban megjelent az igény az ilyen típusú prémium sörökre, van egy erőteljes fogyasztói bázis, akiknek ez releváns”. Tehát valójában csak a licensz-nek volt szerepe a dologban.
Hazánkban a Krušovice nevét sokáig csak a Csehországba látogató turisták ismerték. A sört a kilencvenes évek végén kezdték el Magyarországra importálni, és ez által a királyok söreként is ismert Krušovice a hazai piacon is egyre nagyobb teret hódított. A Heineken 2007-ben vásárolta meg a Krusovice márkát.
A palack bevezető ára egyébként 2-300 Ft között lesz, ami jóval barátibb, mint a korábbi árszabás. Ha választanom kellene, hogy mit vegyek le a polcról a Heineken portfóliójából, akkor azt hiszem ez lenne az. (UPDATE: azóta már csapon is belefutottam a Kruso-ba, megpróbálom felderíteni hol lehet csapoltan hozzájutni)
Amit a Krusovice-ről tudni kell
A Krušovice a legkiválóbb alapanyagokból készül, amelyek többek között a saazer komló, a cseh maláta és a křivokláti víz. A Žatec régióban megtalálható kiemelkedő minőségű vörös színű talajnak köszönhetően a krušovicei sörfőzde környékén terem a világ legkiválóbb és leghíresebb komlója, a saazer vörös. A saazer komló kiegyensúlyozottan lágy keserűsége adja a Krušovice különlegesen gazdag és hamisítatlan aromáját. A Krušovice főzéséhez használt maláta Csehország gondosan kiválasztott régióiból érkezik. A saazer komló és a válogatott maláta adja az alapját a hamisíthatatlan arany nedűnek.
A Krušovice több mint 400 éves tradíciója II. Rudolf német-római császárhoz köthető, aki 1583-ban szerezte meg a híres Saaz régióban megtalálható sörfőzdét. II. Rudolf, aki magyar király is volt, nagy sörkedvelő hírében állt, és az ő nevéhez köthető a krušovicei Királyi Sörfőzde felvirágoztatása.