Túra a sörök világában

Sörtúra

Éljen a Sör!

2015. augusztus 07.

11816236_1477352859228584_7702912558558264666_o.jpg

Ma tartják a Sör Világnapját, amit hogyan is lehetne méltóbban ünnepelni, mint pár sörrel! Tegnap a Sörszövetség előre ivott a medve bőrére és már tegnap ünnepeltek. Méghozzá így!

A Sör mi több kezdeményezés lényege, hogy a söröket is a borokhoz hasonlóan ételekkel párosítsák és ezáltal egy új szintre emeljék a sörfogyasztás élményét. Ezért a mostani eseményen sem kellett nélkülözni az isteni ételeket a sörök mellől. Bár alkoholmentes sörrel fogadtak, de ezt az egy kiesett sört gyorsan sikerült behoznunk a rendezvényen.

2015-08-06_18_49_54.jpg

Ha esetleg a kaják és sörök által keletkezett túlsúlyt szerette volna valaki ledolgozni, akkor sem kellett sietnie haza, hogy még elmehessen futni, mert volt egy csapat, aki szívesen bevezette az érdeklődőket a street workout világába. Ez tökéletesen passzolt a sörökhöz, hiszen a street workout legalább annyira nagy népszerűségnek örvend mostanság, mint a kézműves sörök.

És akkor kicsit a Sör Világnapjáról is:  

A nemzetközi sörünnep gondolata a kaliforniai Santa Cruzból indult világhódító útjára. Minden év augusztusának első pénteki napján, arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki valami sörös újdonságot. A világnap célja, hogy összehozza a sört szerető baráti közösségeket és egyesítse a sörbarát nemzeteket a sör zászlaja alatt. Ezen a napon megünnepeljük a sör készítőit és felszolgálóit is. A jeles nap alkalmából a „Sör mi több” csapata Vásárhelyi István sörgasztronómus és Stoller Márton grillmester segítségével kiváló minőségű húsokat társított, ízben harmonizáló sörfajtákkal. „A hazai sör megérdemel egy önálló ünnepet, amiből reményeink szerint hagyomány válhat. Arra biztatunk mindenkit, hogy próbálja ki a sör és a kedvenc ételei párosítását, legyen az 11816374_1477316465898890_4543101895713569319_o.jpggrill vagy éppen más gasztronómiai fogás,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

És mivel a rendezvénysorozat célja az edukáció, ezért itt egy gyorstalpaló, hogy a nyári grillezések alkalmával melyik húsokhoz milyen sört ajánlanak a profik:

A sörgasztronómus szerint, ha túllépünk azon a ponton, hogy a húsokat sörös pácokban érleljük, és inkább arra koncentrálunk, hogy az egyes húsfélék mellé, milyen söröket ajánlott társítani, akkor egy új izgalmas terepen találjuk magunkat. Persze mindehhez szükséges, hogy jó minőségű, ízes húsokkal kísérletezzünk. Sok múlik azon is, hogy milyen fűszerekkel finomhangoljuk a párosainkat.

Csirke és sör

Egy sült csirkét számtalan módon elkészíthetünk. Lehet édes, sós, savanyú, füstös, csípős. Ezer arca van épp, mint a söröknek. Ez megkönnyíti a választást. Érdemes szem előtt tartani, hogy a csirke könnyű étel, ezért javasolt könnyed sörökkel párosítani. Ilyen lehet például egy illatos, újvilági komlókkal főzött ale, amely kihangsúlyozza a friss fűszerek aromáit és a malátás jegyei pompásan illenek a csirke ropogós, pirosra sült bőréhez. Hasonlóan jó választás egy világos láger típusú sör. Száraz, elegánsan kesernyés nemeskomló zamata nagyszerű kontraszttal emeli ki a csirke édesebb fűszerezését.

Sertéshús és sör

Ha sertéssültről van szó, rendszerint egy gazdag, hagymás, fokhagymás étel jut eszünkbe t, így olyan sört 11823086_1477352405895296_3097742464324054214_o.jpgtanácsos mellé választani, amely kiegészíti az alapízeket. Erre az egyik legalkalmasabb sörtípus a Märzen, amelynek telt ízei, karamelles malátás édeskés teste, jól harmonizál a sertéshús szaftosabb ízeivel. Pikánsabb fűszerezés esetén, egy gyümölcsösebb, élesztőtől opálos belga ale-lel is remek párost alkothat. Az étel ízrétegeivel több ponton teremt párhuzamot, vagy emeli ki a markáns ellentéteket.

Marhahús és sör

A marhahús, különböző gazdag ízesítéssel, remekül kombinálható, egy nehezebb, komplexebb sörrel.
A szabványosan grillezett szaftos steak, mellé ideális választás egy csokoládés, kávés ízű mégis enyhén fanyar porter, ami tovább fokozza a hús ízét, de frissítően le is öblíti a falatot. Ha a hús füstös aromákat is kap a sütés során, akkor összekóstolhatjuk egy félbarna, vagy barna lágersörrel, mely párosításnál a pörkölt maláta és a pörkölt árpa ízei köszönnek vissza.

Képek az eseményről:

 

Ha szeretnétek konkrét példákat az ételekre recepttel együtt, akkor a kaják receptjei elérhetőek ITT.

Mivel nagyon figyelmesen 1 nappal korábban tartották a rendezvényt, ezért ma is lehetőség van arra, hogy elmenjünk 1 sörrel megünnepelni ezt a szép napot!

Éljen a SÖR!

11834864_1477353062561897_4830430725701144037_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr377688358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása