Túra a sörök világában

Sörtúra

Már megint söröket ajánlok, most éppen a Főzdefeszten kímélném a májatokat és pénztárcátokat

2016. június 08.

elokostolo_10_1.jpg
Tavaly is volt szerencsém a Főzdefeszt előtt megkóstolni a premier sörök nagy részét és ez idén is így volt. Természetesen önfeláldozóan csak azért teszem mindig ezt, hogy elmondhassam nektek, hogy mit igyatok, ha kimentek.

Az idei első Főzdefeszt a lágerek jegyében telik, ezért mindenki valami láger jellegű új sörrel próbált készülni a fesztiválra, aminek egy töredékét sikerült is megkóstolnom a hétfői kóstolón.

elokostolo_2.jpg

Ami a legjobban bejött az talán a Synthesis Brewlab receptje alapján készült két Hoplager for Hitchhikers. Van egy sima változat, simcoe komlóval és van egy limitált verzió is, amit maracuja-val bolondítottak meg. Volt még az Áperte főzde első söre, ami az Első Csók névre hallgat, nagyon kellemes sör, bár még talán lenne mit finomítani rajta. A Mad Scientist is hozta a söreit, bár azok már kevésbé számítanak újdonságnak, hiszen már az erős marketinggel betörtek a köztudatba. A Colonial Witbier-hez viszont most itt volt szerencsém először, ami a rohadt erős kamillás illata után még arra is rá tudott tenni kóstolás után. Nem gondoltam, hogy kamillás sör ennyire jó lehet, de mégis (kecskesajttal ráadásul konkrétan orgazmus közeli állapotokat idéz). A Bart Dani pátyolgatásában született Hekkelberg tényleg ivósör, amiből többet is megiszik az ember anélkül, hogy az ízlelőbimbói bánnák, de én még mindig inkább feláldozom magam az odaverős sörök oltárán. Megkóstoltam a Fourpure szortimentet is, amiből nekem a Shape Shifter (West Coast IPA) jött be a legjobban, de mindegyiket (Pale Ale, Pils és Flatiron) érdemes kipróbálni, hogy belekóstoljunk abba, hogy mi is a trend most Angliában. 

elokostolo_16.jpg

Amit nem tudtam kóstolni, de mindenképpen várom az Kiss Tomi és Rizmajer Józsi közös Pils söre a Pils Of Simcoe, ami könnyed, kellemesen testes, és brutál illatos láger lett. Rohan az idő, ugyanis már 5 éve, hogy Armando lefőzte a Grabanc IPA-t, ezért a fesztre hoznak egy Grabanc IPL-t is mellé. A Hara'Punk-ok sem tétlenkednek, mert készülnek egy IPA-val, ami egy kis szójáték is, mert az EB tiszteletére készült és a csoportellenfeleinket jelöli (Izland, Portugália, Ausztria) és egyben a sör típusát is, ami Simcoe, Mosaic, és a dinnyés ízjegyeiről ismert Hüll Melon komlóval fűszerezett india pale ale lesz. Ezek mellett egy olyan érthetetlenül be nem játszott sört is hoznak, ami "vágott" vagy "rigó" néven ismert. A Synthesis Brewlab-os arcokkal konspiráltak és a sör egyik felét ők, a másikat a punkok adják. "A Synthesises srácok lefőztek egy narancshéjas pale ale-t, míg mi egy csokis, kakaós ízjegyekkel operáló portert kotyvasztottunk". A Rothbeer is rákészült a foci EB-re, Football Saison névre keresztelt sörrel támadnak, ami egy könnyű, száraz belga saison japán Sorachi Ace komlóval megspékelve.  A Brew Your Mind Muddd fantázianevű madagaszkári kakaóbabbal és etióp kávébabbal főzött amerikai barna ale-je egzotikusan hangzik, meg én alapból is rá vagyok kattanva a kávés sörökre.

Idén megint kiemelendő a Neked csak Dezső standja, mert tavaly év végén jöttek a Fenékiggel közös sörükkel a Dezső Vérével (és még egy tonna másikkal), most meg náluk lesz a 2 legizgalmasabb "új" főzde a Reczer Ser és a Synthesis Brewlab személyében. És hogy mit is vernek majd csapra? A Reczer Ser 4 sört hoz, amiben bár nincsen láger, viszont egy csomó más finomság található, mint a T30 (coffee milk stout), a Voodoo (búza), a Satu (IPA) és a Séf (APA). A Synthesis szintén 4 sörrel jön a már említett Hoplager mellett, viszont nagy szívfájdalmam, hogy nem látom a maracuja-s változatát a kínálatban. A többi sör közül pedig a Big Red Button (Vanillia Bourbon Red Ale) nagyon izgalmasan hangzik, de a Waves of Liberty (APA) és a Zodiak IPA is várós. Itt az esemény linkje is, ha az eddig felsoroltak nem győztek volna meg.

Mint azt láthatjuk lesz mit inni most is, csak a májunk és a pénztárcánk bírja a strapát!

elokostolo_8.jpg

Illetve ha esetleg nekem nem hisztek, akkor a Beerporn-os srácok csináltak egy videót, amiben a főzők maguk és egyéb "sörcelebek" mondanak fejenként 1 sört, amit ki kell próbálni. Nyilván mindenki hazabeszél, ezért kevésbé objektív a felsorolás.

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr678787310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása