Túra a sörök világában

Sörtúra

5 hely, ahol méltóan ünnepelheted a Sör Világnapját

2016. augusztus 05.

nemzetkozi_sornap_20160805.jpg

Ma van a Sör Világnapja, ilyenkor mindenkinek van indoka arra, hogy miért megy el sörözni. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sört iszol és hol. A legjobb helyek kiválasztásához adok pár tippet, hogy tényleg jó sört igyál ezen a szép napon!

A személyes kedvencek és a kikerülhetelen kulthelyek között mozogva nagyon nehéz csak 5 helyet mondani, de a sörkínálatot és a hely adottságait szem előtt tartva ezek a legjobb szpotok.

1. CSAKAJÓSÖR

Szerintem erről nem nagyon kell mesélnem senkinek sem. Mindenki ismeri, tudja, hogy itt mindenki megtalálja a májának megfelelő sörfajtát. Aki meg nem ismeri annak itt a tökéletes alkalom, hogy megismerje és megszeresse. Itt felteheted azokat a kérdéseket, amik felhalmozódtak benned a sörökkel kapcsolatban. Mi az az IPA, APA, witbier, stout, stb? Milyen hőmérsékleten illendő inni ezt, meg azt a sörfajtát? Tényleg minden sörnyitó? Armando és amúgy a törzsvendégek is szívesen válaszolnak ezekre.

images.jpg

2. ÉLESZTŐ

Annyi sör van csapon, hogy mindet végigpróbálni sem fogod tudni egy este alatt (CHALLENGE ACCEPTED!). Ugyanolyan nemzetközileg elismert, mint a Csakajósör annyi különbséggel, hogy ide nem a hardcore sörarcok járnak, hanem inkább azok, akik "szeretik a sört és kipróbálnának valami újat és hát az Élesztőről írt egy csomó oldal, biztos jó lesz". Itt nagyobb társaságok is elférnek, van konyha is (bár én eddig csak a folyékony kenyeret próbáltam) és akadnak külföldi sörök is csapon.

19141079_86683fcfac3dd94081d4119aba5c5411_l_1.jpg

3. GREEN SHEEP BEERS & BAR

Ez egy személyes kedvenc, mert a hangulata és a kínálata megfogott. Már a nyitás után pár nappal lementem megnézni, mert éreztem, hogy ez tetszeni fog. Utassy Roli nevéhez fűződik a hely, aki a nagy sörkínálatot és a jó söröket tartotta szem előtt, amikor kigondolta a koncepciót. Ha nagy szerencsétek van, akkor van valami különleges is csapon vagy előkerül a pult alól még egy dugi Hot Road is. ;)

green_sheep_29_1.jpg

4. HUNYADI LAKÁSBISZTRÓ

A Vár mellett van egy másik eldugott gyöngyszem, amit Gábor szívvel-lélekkel és 6 sörcsappal csinál. Mindig találni itt valami finomságot csapon, egy Rothbeer sör mindig van pl, ami csak jót jelenthet. Ha valamit nem találtok csapon, akkor nézzetek szét az üveges kínálatban, mert az sem pite. És ha már pitéről van szó, akkor itt bejön a képbe az is, hogy itt aztán olyan sörkorikat és kajákat ehetsz, hogy gurulni fogsz hazafelé! A lecsót még nem próbáltam, de szerintem azt próbáljátok ki egy sör mellé. Az már csak a plusz, hogy ha Gábor van a pultban, akkor személyes ügynek veszi, hogy jól érezd magad és elégedetten távozz. Az ilyen elég ritka.

216e854e1c1543768b9e64c2a046ffcb_xl.jpg

5. NEKED CSAK DEZSŐ/NEKED CSAK NYOLC

Egy másik bástyája a kézműves sörös világnak. Megszámlálhatatlan sörpremier, csapfoglalás volt már ezen a helyen, volt már itt Zip's tank is, meccsnézés is. A csapolt sörök állandóan cserélődnek és nemrég jött egy nagy hűtő is így az elviteles választék is elég menő. A Dezső kistestvére a Neked Csak Nyolc, ami azért került be a listába, mert egy teljesen más életérzést nyújt, mivel a Corvin Sétányon van és egy nyugisabb kiülős része is van. 

11096543_798703073539687_6390322790267756260_o.jpg

+1 RIZMAJER

28 év Csepellel a hátam mögött nem maradhatott ki a listából az a hely, ahol minden csepeli összegyűlik hétvégente és kipróbálják Rizmajer Józsi újabb és újabb főzeteit, kooperációs söreit. Ez az igazi kertvárosi feeling, ilyet nem talál senki a városban. Üljetek ki a kertbe és szürcsöljetek el egy sört egy hamburger kíséretében!

rizmajer-sorhaz.jpg

2012 óta minden évben augusztus első péntekjén ünneplik a nemzetközi sörnapot. A kezdeményezés egy amerikai kiskocsmából indult, azóta bárok, éttermek, kocsmák, sörfőzdék ezrei csatlakoztak és immár több mint száz országban ünneplik meg augusztusban a folyékony kenyeret. Az ünnep szervezői arra ösztönzik a résztvevőket, hogy ezen a napon hívják meg egy italra azokat, akik egész évben azért dolgoznak, hogy mindig lehessen a sörivók poharában kedvenc italukból.

  1. A sör – a víz után – a világ egyik legrégebbi itala, feltételezhetően már a korai neolitikumban (körülbelül Kr. e. 9500) ismerték és fogyasztották.
  2. Az ősi Egyiptomban a gízai piramisokat építő munkásoknak napi 4 liter sörrel fizettek.
  3. A világ legerősebb söre a skót Brewmeister „kígyóméreg” elnevezésű terméke, amely 67,5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, szemben az átlagos 5%-kal. 
  4. A sör segítségével megelőzhető a vesekő. Egy friss amerikai kutatás szerint a naponta elfogyasztott egy üveg ital, akár 40 százalékkal csökkentheti a betegség kialakulásának veszélyét.
  5. Magyarország kedvenc söre a Soproni, amelyet több, mint  120 éve állítanak elő. A Soproni sör olyan hűséges Magyarországhoz, mint Sopron városa, hiszen a Magyarországon gyártott nagyüzemi sörök közül a Soproni az egyetlen, amely 100% magyar árpából készül.
  6. A világon a legtöbb sört a csehek fogyasztják. Az évente egy főre jutó fogyasztás közel 150 liter, amivel magasan a ranglista élén járnak.
  7. A világ legdrágább söre a belga „Vielle Bon Secours”, amelyből csupán egy üveg 1000 dollárba kerül.
  8. Az ókori Babilóniában olyan komolyan vették a sörfőzés tudományát, hogy aki rossz italt készített, azt megfojtották a saját főzetében.
  9. A cenosillicaphobia az üres söröskorsótól való félelmet jelenti, amely egy létező betegség.
  10. A világ legrégibb, még iható sörét 2010-ben találták meg egy 19. század elején elsüllyedt hajóroncson Finnország közelében. A mélység és a hideg által konzervált italokra a füstös jegy és a kissé savas utóíz volt jellemző.
  11. A világ legnagyobb sörfesztiválja az Oktoberfest, amelyet minden évben Münchenben rendeznek meg. A mulatság 16 napon át tart, késő szeptembertől október első hétvégéjéig, és évente több mint 6 millió látogatót tudhat magáénak a világ minden tájáról.
  12. A sörnek számos pozitív hatása van az egészségre: erősíti a csontokat, mivel szilikonban gazdag, amely segíti a kalcium és a különböző ásványi anyagok beépülését a csontszövetekbe. A benne lévő gabona, komló és élesztő szénhidrátot, egy kis rész B-vitamint és káliumot tartalmaz. A sörfogyasztás hozzájárul a szívproblémák és a szellemi teljesítmény gyengülésének megelőzéséhez.
  13. Csak 2013 óta számít alkoholos italnak Oroszországban a sör.

+1. A sört a szó legszorosabb értelmében a hajunkra is kenhetjük: itt is képes kifejteni előnyeit, ugyanis a benne található maláta táplál és puhít, míg az élesztő erősíti a hajhagymákat és dúsítja az egész hajkoronát.

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr228946854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása