Túra a sörök világában

Sörtúra

Szlovák sörteszt

2009. február 12.

Először is csalódottságomat kell kifejeznem, a tervezettnél jóval kevesebb sört sikerült kipróbálnom. Egyrészt a Tesco portfolióját sikerült csak górcső alá vennem, másrészt nagy szívfájdalmamra nem sikerült csapolt sört innom. Szégyellem is magam, de a snowboard elvette az eszem és estére mindig meg volt a söradagunk, nem mentünk ki a városba, nem akartuk szítani a magyar-szlovák kapcsolatokat.

Szlóval kezdeném a nemzeti kinccsel a Zlaty Blazanttal. A zöld nagyon hasonló az itthonihoz, egy tiszta, könnyed, minden időben jó sör. Nem túl karakteres, de friss, nem túl keserű íz. A társaság nagyrésze ezt a sört kedvelte, mert 53 euro cent volt, és nem lehetett megunni.

Az arany színű Zlaty ezzel ellentétben egy remek, karakteres, nehéz, erős sör. Télen remek ital, nyáron igazából a HC(HardCore)-knek ajánlom, én biztos nyakalnám, szeretem az ilyen nehéz itókákat. Ez kicsit rágább volt, 69 cent volt. 

Nem hagyhattam ki a próbából a legendás Kelt sört, mely tényleg különleges volt. Volt egy fura keserédes mellékíze. Nem túl keserű, lehet hogy van benne valami kis búza nedű is. Számomra valamiért (design persze...) ez, és  Corgon hasolított leginkább a jóféle munkássör kategóriához mely egyik legjelentősebb itthoni reprezentánsa az én örök kedvencem a KŐBÁNYAI.

A kedvencem mégiscsak egy örök cseh befutó (azért az is becsúszott) a Kozel lett. Egyszerűen elképesztő, hogy mekkora különbség van az itthoni, és a cseh változat között. Az itthon először ócska, majd a termékfrissítés után közepes minőségű sör kint az egyik legjobb sör. Tiszta, komló és árpa egyértelműen kivehető ízei, az édesség, keserűség, szénsavasság tökéletes egyensúlya. Olyan, mint ránézni egy szépen rendben tartott full gyári, fehér kocka ladára. Vagy egy sötétített üvegű piros e30-as BMW-re. Jéghidegen, üvegből...nem lehet leírni!

Ahogy láttam a régióban nagyon erős volt a kocsmák körében a helyi Saris. Ez egy elég keserű sör, már-már Urquelle-s magasságokban van. Kicsit kevésbé letisztult az íz, viszont a dizájnja ennek a legjobb. Nyárra ajánlom!!

A Corgon nevet viselő nedű leginkabb az Arany Ászokhoz hasonlítható egy igazi dörti munkás sör, kizárólag nyárra!!

A másik nagy kedvencem a szintén cseh Starobrno. Ez egy vicces sör. Édes. Olyan mintha Schlossgoldot innánk, csak van benne alkohol. Nem egy foci utáni sör, ott jobb a keserű íz. változatosságnk nem rossz, illetve nőknek...

A legnagyobb következtetés, amit levonhatok, hogy a szlovák seripar szemernyit se tart előrébb mint a magyar. Itthon is megvannak a szép sörök, csak annyira nem kezeljük egzotikusnak, megszokjuk. Olyan mintha az egyébként szép, barnahajú, barnaszemű barátnő mellett megnézzük a szőke, kékszemű semmivel sem "jobb nőket". Csak azért izgat, mert minde

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr58939755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása