Túra a sörök világában

Sörtúra

Karácsonyi sörmustra, avagy karácsonyi sörök mindenhol!

2015. december 17.

2015-12-15_19_25_28.jpg

Karácsony közeledtével jönnek a mézeskalácsok, bejglik, töltött káposzta és a halak. Idén viszont akár magyar sörfőzdék karácsonyi sörei is az asztalra kerülhetnek a megszokott ételek kísérőjének. Sorra vettük egy kóstoló keretében a lehetőségeket!

A magyar sörös kínálat annyit fejlődött az évek alatt, hogy gyakorlatilag már beszélhetünk olyanról, hogy külön karácsonyi söröket kóstolunk az év ezen időszakában. Ki is használtam ezt az alkalmat és jól összedobtam egy sörkóstolót a téma tudoraival. Utassy Rolinál a Green Sheep-ben tartottuk meg a szeánszt.

2015-12-15_20_47_40.jpg

Fontosnak tartottam, hogy ha karácsonyi söröket kóstolunk, akkor alapvetően a hazai kínálat legyen jelen elsősorban, mert a belga és német sörök karácsonyi kiadásait már sokan ismerik, de legrosszabb esetben is már legalább hallottak róla. A hazai főzdék egyre több tematikus sörrel jönnek ki (nyári ivósörök, tökös sörök) és a karácsonyi sörök egyébként is nagyon adják magukat, hogy szedjük csokorba őket. Mivel engem még senki sem hallott komlókról, sörökben fellelhető ízekről és gyártási folyamatokról beszélni (és valószínűleg csak részegen fog maximum), ezért olyan asztaltársaságot szerettem volna, akik tudják mi fán terem egy sörkóstoló, amolyan hardcore sörértő szemmel. Szerencsére ismerek pár ilyen embert és voltak oly kedvesek, hogy felvállalták az este szakmai felelőseinek szerepét. Ennek ellenére minden komolyságot nélkülöző, az átlagember nyelvén megfogalmazott értékelés volt a cél, hogy azok akik még nem nagyon vannak képben sörileg, akár még kedvet kaphassanak egy karácsonyi sörhöz, amit a bejgli mellé ihatnak.

A karácsonyi sörkóstoló asztal lovagjai:

Szalai Tomi - Fenékig.com

Rage - Untappd superadmin

Dobi Zoli - aki mindenhol feltűnik ahol jó sör van a Különleges Sörök Kedvelői csoporttól

Schillinger Attila - Sörszövetség igazgatója

Kovács Tamás - Dobi Zoli 2, ismérve, hogy a sörpremierek kezdete előtt már 30 perccel mindenhol ott van

Libor Anita + Iván András - Index

Én

2015-12-15_20_51_06.jpg

A tesztelésre összesen 7 tétel volt betervezve, ami 5 magyar, 1 belga és 1 német sört jelentett, amiből 1 tételt már nem mindenki kóstolt, ezért azt ki is hagyom a felsorolásból (Kulmbacher Eisbock). Összesen heten pontoztuk a söröket 1-5-ig terjedő skálán, ezáltal elég nagy volt a merítés ahhoz, hogy objektív eredmény születhessen. Feleslegesen nem húznám a dolgot, ezért jöjjenek a sörök név szerint a kóstolás sorrendjében, zárójelben az alkoholizációs együtthatója (százalék) és a főzde megnevezése, és mögötte az összesített pontszámokkal:

Rizmajer Karácsonyi sör (5,5%, Rizmajer- 17,5 pont

Christmas Singularity (9%, Hopfanatic) - nem osztályoztuk

Follow Another Star (9%, Hara'Punk) - 20,5 pont

Esthajnal '15 (7%, Szent András) - 20,5 pont

Gouden Carolus Christmas (10,5%, Het Anker) - 29 pont

X-mas 2013 (10%, Zip's) - 26 pont

Amint az látható az eredményekből a belga kicsit rávert a mezőnyre, de ez valamilyen szinten várható is volt. Sz. Tomi jellemzése a sörről, hogy "beleborult a zserbó". Ott már nem ma kezdtek a karácsonyi söröket készíteni, van pár év (évtized) előnyük. A belgát leszámítva a Zip's söre nyerte el a többség tetszését maygar fronton annak ellenére is, hogy nem mindenkinek jött be az Unicumos/Jägeres beütés. Ez 2013-as recept, de láthatóan még mindig megállja a helyét. A Hopfanatic söre sajnos hibás volt, ezért nem tudtunk pontszámot adni rá, de Kiss Tomi mindig zseniális söröket készít (még anno az Angry Beast volt az, ami elindított az imperial stoutok világa felé) érdemes kóstolni csapon vagy bepróbálni egy másik eresztést az üvegesekből! A Rizi söre amolyan semmi extra kategóriába esett sajnos, pedig a csepeli vérem miatt fáj ezt leírni is. Ennek ellenére is úgy gondolom, hogy csapon érdemes kipróbálni. A Follow Another Star sós-karamellás világa nagyon nem jött be, de ez inkább a személyes véleményem, mert a szakik kiérezték a szépséget belőle. Elég extrém íze volt. Az Esthajnal pedig nagyon be lett hypeolva, de engem éppenséggel csak a füstös mivolta ütött meg, a búzabaksága annyira nem jött át. Rage és Sz. Tomi egybehangzóan mondták, hogy túl sok mindent akart egyszerre, ezért nem lett egyik tulajdonság sem elég hangsúlyos benne.

Összességében az a következtetés vonható le a kóstolásból, hogy szép és jó, hogy vannak magyar karácsonyi sörök, de valójában rohadtul nem nekem valóak. Sajnos én még mindig az IPA-k és a stout-ok rajongója maradok, nem térített meg egyik sör sem, hogy karácsonykor egy ilyet szisszentsek. Lehet ha valami igazi sörgasztró bulit tartottunk volna bejglivel, mézeskaláccsal és egyéb nyalánkságokkal párosítjuk a söröket, akkor más eredmény születik, de jövőre majd így teszünk és addigra remélhetőleg már nem csak 5 sört tudunk magyar vonalon kóstolni, hanem kétszer ennyit!

UPDATE: ma jött ki a Rotburger karácsonyi söre is

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr708179018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása