Túra a sörök világában

Sörtúra

Feléled a Magyar Sörgyártók Szövetsége?

2015. május 29.

sor_mi_tobb_sortenyek.jpg

Elkezdődött a sörszezon, fesztiválok szinte minden héten. Viszont egy új szereplő is feltűnt, aki szeretne valamit villantani a sörös rétegnek, ez pedig nem más, mint a Magyar Sörgyártók Szövetsége! Igen, van ilyen is.

Magyar Sörgyártók Szövetsége (továbbiakban: Sörszövetség) nevét eddig maximum olyan közleményekkel kapcsolatosan olvashattuk, amikben az előző éves söradatokat közölték, nem nagyon erőltették meg magukat, hogy bármi egyebet is letegyenek az asztalra. Most viszont "Sör mi több" kódnéven elindítottak egy eseménysorozatot, amelynek célja, hogy "elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt." Bár a "természetes ital" megnevezést még nem hallottam a sörre alkalmazva, de ez legyen az egyetlen baj.

 Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá.” – ígéri Schillinger Attila, a Sörszövetség nemrégiben megválasztott elnöke. A "nemrégiben" egy kicsit tág fogalom ugyanis a Linkedin profilja szerint már 7 hónapja dolgozik a háttérben, ami elég idő arra, hogy újraélessze a tetszhalott állapotban funkcionáló Sörszövetséget. Ha kicsit ránézünk arra, hogy ki is lett az új elnök, akkor jó dolgokat remélhetünk, ugyanis ügynökséget alapított (Avantgarde Group), ami sikeresen működik és pártolja a startupok felkarolását, ami szintén egy jó szemléletet jelenthet. A végén még lesz, aki felkarolja itthon a sörszférát is? Erre a kérdésre majd az idő válaszol.

A Villa Escában tartottak a nagykutyák „sörlakodalmat”, ahol négy tökéletes étel-sör párosítással indították el az új korszakot. Akik ezt összehozták: Lenk Zsolt séf, Vásárhelyi István (ismertebb nevén Pif, a sörbúvár blogról) sörgasztronómus és Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. A Sörszövetség nem titkolt célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az őt megillető helyére kerülhessen a magyar sörivók asztalánál.

17302706634_ec31735335_k.jpg

Balról haladva: Lenk Zsolt, Szűcs Zsuzsanna, Schillinger Attila, Vásárhelyi István

Most szóljanak a nálam okosabbak, az étel-sör kombókról!

Sört étkeink mellé?!

„A rengeteg különböző sörfajta közül minden fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt.” – vallja Vásárhelyi István, sörgasztronómus.

Mégis mit mivel?

Nem csupán snackekhez, vagy a főételekhez, hanem levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern felfogású desszertekhez is ajánlhatunk megfelelő sörfajtát. Lépjünk túl a sör-virsli és a sör-csülök klasszikus párosokon! A húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőségünk. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket választhatunk, vagy édes barna német duplabak-sört is kortyolhatunk egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. „A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk és felfedezhetünk egy színes, illatos, zamatos új gasztro-világot!” – buzdít a szakértő.

És mi lesz a sörhassal?

„A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. Vagyis az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 dl sör elfogyasztása ajánlott.” – mondja Szűcs Zsuzsanna, az esemény dietetikus szakértője.

Ez volt a menü:

Azért az utolsó bekezdésben csak megbújik a Sörszövetség "szlogene" mégpedig a Fogyaszd felelősséggel! felkiáltás. Sajnos olyan embereknek, akik ténylegesen szeretik a jó sört nehéz azt mondani, hogy 4 dl sör az ajánlott napi adag, mert mi is az "1 sör nem sör" elvet valljuk inkább. A 4 dl pedig még 1 sör sem...

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, illetve hozzájuk passzoló ételek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik majd. Mind hasznos, érdekes, újszerű információk, mind izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.

Mi nem voltunk jelen az eseményen, ezért egy közleményből és némi kutatgatásból dolgoztunk, de biztos, ami biztos még utánakérdezünk 1-2 dolognak a vezetőségnél, hogy mi is a nagy terv erre az átnevelésre. 2 dolog már most tudatosult bennem. Az egyik, hogy nekem ezek az ételek elég flancosak, szívesebben eszem egy burgert krumplival a sör mellé. A másik pedig, hogy ha minden jól megy, akkor a nagy söröscégeket is jó irányba viheti el ez a kezdeményezés, hiszen a Sörszövetség tagjai a Heineken Hungária, a Dreher Sörgyárak és a Borsodi.

Mindenesetre sörfesztiválok lesznek egész júniusban, sok sikert a napi 4 dl betartásához.

Pár kép a rendezvényről:

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr277499040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása