Túra a sörök világában

Sörtúra

V. Budavári Sörfeszt, ami már Jubileumi Sörfesztivál néven fut

2015. június 09.

fejlec-sok.png

A Főzdefeszttel elkezdődött a júniusi sördömping és most hétvégén a Budai Várban tudjuk elfogyasztani a megszokott söröskorsóból a megszokott söreinket. Lesznek újdonságok is, a cikkből kiderül mik lesznek ezek!

Mielőtt bárkinek is felcsillanna a szeme sajnos nem tudok semmi olyan hírrel szolgálni, ami sörhöz kapcsolódó újdonság lenne. A hétvégi Főzdefesztet éppen csak kihevertem, de már mehetek is úja sörözni, ezúttal a Várba. Annyi különbséggel, hogy a Várban inkább a külföldi sörök kapnak nagyobb szerepet, mert a hazai kínálatot végignézve (a weboldalt használtam mankónak) nem nagyon találtam semmi újat. Annyira nem találtam semmi újat, hogy a Csupor fel van tüntetve az oldalon, de konkrétan nincsen semmi listázva a nevük alatt. Egyébként ez abból aszempontból pozitív dolog, hogy nem kell iszonyatos mennyiségű újdonságot kipróbálnom és lerészegednem kötelező jelleggel. A májam lájkolja ezt.

A hivatalos szövegben elhangzó "az ország első számú sör- és gasztrofesztiválja" elnevezést kicsit erősnek érzem, de legyen, mert a kilátás nem mindennapi. 16 fellépővel, több mint 200 féle sörkülönlegességgel és színes gasztronómiai kínálattal várja látogatóit a sörfeszt. Az idei vendégország Belgium lesz, de ami még érdekesebb, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetségének "Sör mi több" kódnevű programjának debütálása után itt is képviseltetik magukat és 5 tényre hívják fel a figyelmünket a sörfesztre készülvén:

  • Mindössze 4 összetevőből 40.000 különféle sör készül világszerte. A legtöbb sör alapja az árpa, a komló, az élesztő és a víz, ezek a sör legfontosabb összetevőit. Számos világos és sötét maláta, sokféle komló létezik, és a sörfőzés bonyolult folyamatának minden lépése befolyásolja a végeredményt. A gyümölcsök és a fűszerek is kulcsfontosságú összetevők egyes sörfajtákban.
  • A sör tetején levő habot habkoronának hívjuk, mely a sörivás élményének fontos része. A jól levágott habkorona megakadályozza, hogy a buborékok eltávozzanak és védi a sört a levegő oxigénjétől. Az oxigén ugyanis befolyásolhatja a sör ízét, minőségét, ezért is olyan fontos a habkorona. A jó sörhöz a lehető legtisztább pohár szükséges. A megfelelően tiszta pohár falán minden korty után visszamarad egy habkarima, a sör föle.
  • A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. A sör alacsony kalóriatartalmú ital, 100 ml típustól függően kb. 50 kalória, továbbá nem tartalmaz zsírt. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség.
  • Ugyanaz a sör, más pohárban másképp ízlik. A különböző stílusú sörökhöz saját stílusú pohár tartozik. Az erőteljes, zamatos sörök jobban ízlenek a széles, kehely formájú poharakban, melyek lehetővé teszik, hogy a fűszeres jelleg áttörjön a felszínen. A magas, egyenes, henger alakú pohárból általában a tisztább aromájú söröket isszák.
  • Sokan úgy tartják, hogy a sör jobban illik a sajtokhoz, mint a bor. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Emellett snackekhez, főételekhez, sőt levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern desszertekhez is találhatunk megfelelő sörfajtát.

Az idei fesztiválon kiemelt szerepet kap a streetfood, ami gondolom szintén összefüggésben van a Sörszövetség kezdeményezésével, hogy az étel-sör párosítást népszerűsítsék. Olyan közismert és közkedvelt streetfoodosok települnek ki, mint az Attaboy, a Bakker Food, a Bud Dog, a Császári Morzsa, a Kolbice, a Kőváry Grill, a Motenegrói Gurman, a Paneer, a Twist & Chips vagy a Szarvaskolbász és Libatepertő

Idén sem maradhat el a vurstli hangulat, ezért a sztárfellépők sorát olyan nagy nevek alkotják, mint "UFO, Kozmix, Groovehouse, Dr Alban, Neoton Família és még sokan mások". A "sokan mások" között a legújabb agyhalott előadó Kis Grófo is szerepel ezzel az agyhalottaknak is fájó nótával:

Hihetetlen, hogy ezek az együttesek, előadók még léteznek. Az első pár évben még vicces volt ez a felhozatal, de akkoriban legalább még volt egy-egy olyan fellépő, aki ténylegesen érdekessé tette a zenei programot, mint pl a Rednex, de úgy tűnik kifogytak az ötletekből. A nagy nevek napokra és időpontokra bontva, hogy biztosan odaérjetek:

11334224_896241163766242_5072343682177016673_o.jpg

Nem maradhat ki a Sörpingpong említése sem a fesztivál programjainak felsorolásából, mert nagyon durva, hogy lassan minden fesztiválon ott vannak. Most is szabadon lehet próbálkozni azzal, hogy az ellenfél poharaiba dobjuk a pingpong labdát, én szerintem maradok a már bevált "leülök-sörözök-élvezem a kilátást" programnál.

A változatosság kedvéért betétdíjas korsókból fogyaszthatjuk majd a söröket, a hölgyek kedvéért pedig idén először limitált számban kapható majd 4 dl-es pohár is, ami nem tudom hogyan fog kinézni, de gondolom egy olyasmi pohár, mint ami a Főzdefeszten volt csak más logóval. Ami nagy újítás, hogy idén már lehet VIP jegyet is venni, amiről ITT tudhattok meg többet. Ajánlom minden igazi sznobnak, mert a rongyrázáson kívül sok értelmét nem látom.

Az első pár évben a Budavári Sörfesztnek nem nagyon volt ellenfele a sörfesztiválok piacán a Főzdefesztet leszámítva. Számomra teljesen érthetetlen okból a tavalyi már semmi varázzsal nem rendelkezett a kilátást leszámítva. Én imádtam a Budavári Sörfesztet és a kilátás, szervezés még mindig makulátlan. Viszont a sörök már nem nyújtanak semmi újat, a koncertek egyenesen elriasztanak. A sörök valószínűleg azért is nem nyújtanak sok újdonságot, mert hozzá vagyunk szokva, hogy minden elérhető már boltokban, kocsmákban. Hajlamosak vagyunk elfelejteni (velem az élen), hogy a Budavári Sörfeszt sosem a sörbuzik fesztiválja volt, hanem egy mainstream rendezvény azoknak, akik szeretik a Vár hangulatát, de nem szeretik se a pálinkát, se a bort, hanem söröznének egy jót. Én idén is jól fogom magam érezni fent, kicsit nekem is kellett, hogy ezt leírjam és tudatosuljon bennem.

Az esemény FB oldala: https://www.facebook.com/events/803432029715097/

A sörfeszt oldala a sörlistával: http://www.sorfesztival.hu/

Nyitvatartás:

Csütörtök: 15:00-03:00
Péntek: 15:00-03:00
Szombat: 11:00-03:00
Vasárnap: 11:00-00:00

Jegyárak:

Csütörtök - 2999 Ft (VIP Napijegy 4000 Ft)

Péntek - 1999 Ft (VIP Napijegy 4000 Ft)

Szombat - 1999 Ft (VIP Napijegy 4000 Ft)

Vasárnap - 1999 Ft (VIP Napijegy 4000 Ft)

Bérlet:

Június 10-ig: 3999 Ft, amit ITT lehet megvenni.

Helyszínen: 6999 Ft

 

Sörfesztivál - a mosolyok fesztiválja! // Festival of smiles!

Sörfesztivál - a mosolyok fesztiválja! :)Beerfestival - Festival of smiles! V. Jubileumi Sörfesztivál - Budai Vár - 2015.Június 11-14.Jegyvásárlás: tixa.hu/sorfesztivalbudaivarRészletek és programok:facebook.com/budavarisorfesztivalwww.sorfesztival.hu

Posted by Budavári Sörfesztivál on Friday, May 8, 2015

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr177527764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása