Túra a sörök világában

Sörtúra

Whisky Show 2015

2015. október 13.

whiskyshow2015_event.jpg
Majdnem 300 fajta whiskyt kóstolhat végig az, aki idén elmegy a Corinthia Hotel Budapestbe 2015. november 7-én a Whisky Showra! A cikkből az is kiderül mire számíthatnak a kilátogatók.

A sör a mindenem, de néha szívesen kortyolok bele egy jó bourbonbe, ha éppen úgy adja a helyzet. Nem is lehet jobb alkalom erre, mint az évente megrendezésre kerülő Whisky Show, amit kicsit nehéz követni, mert minden évben máshol rendezik meg. Valószínűleg ez azért lehet, mert évről évre egyre többen látogatnak ki a rendezvényre és próbálnak olyan helyszínt találni, ahol végre elfér mindenki. Meglátjuk ez sikerült-e idén.whiskyshow2015.jpgA Whisky Show-hoz hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb bor- vagy pálinka fesztiváloknak -  külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át összesen mintegy 300 különböző whisky márka közül kóstolhat. Bemutatásra kerülnek a legismertebb kevert, azaz blended whiskyk, skót maláta whiskyk, márkás ír whiskey-k, amerikai Bourbon, Tennessee, kukorica és rozs whiskey-k, valamint különféle minőségi whiskyk Kanadából, Japánból, sőt Tajvanról! A lepárlók hivatalos palackozásain kívül bemutatásra kerülnek független palackozók különleges kiadású párlatai is. Így tehát a nagy és ismert márkák mellett találkozhat igazi kuriózumnak számító tételekkel  is, többek között a Glenfarclas, a BenRiach, a Glenfiddich, a Nikka, vagy a Woodford lepárlók különlegességeivel és történeteivel. A Whisky Shownak idén is lesz egy limitált kiadású, a helyszínen megvásárolható különlegessége is: a Glenfiddich Original 1963 Straight Malt Whisky, amely a világpiacon elsőként, nagy mennyiségben értékesített maláta whiskyként alapozta meg a máig tartó skót single malt whisky trendet.

Programok

Mindent első kézből ismerhet meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkezett szakértők személyesen kóstoltatják az aranysárga színű „élet vizét”.  A rendezvény keretében 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (ún. Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb párlataikat.

A Whisky Show hagyományos programelemein túl, mint amilyen a skót dudások felvonulása, a legjobb stand és legjobb whisky megválasztása, idén is lesz Whisky Koktél-Verseny, a Bols Mixer Akadémia szervezésében, valamint újdonságként megrendezésre kerül az Irish Coffee Cup 2015 verseny profi baristáknak, az "Egyesület a Magyar Kávékultúráért" szervezésében. A korábbi évektől eltérően külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, tea, csokoládé, kézműves sör és a Naturaqua szponzorálásában vízpontok is felállításra kerülnek a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.

whiskyshow_program.jpg

 

Belépőjegyek:

Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók, áruk 5000 Ft. Minden jegy tartalmaz 5 db kóstolójegyet és egy exkluzív skót kristály whisky-kóstolópoharat is.

Jegyárusítás: Whisky Shop - Veres Pálné utca 8., Libri Könyvesboltok és a www.whiskynet.hu, a www.port.hu valamint a www.programturizmus.hu oldalakon.

A teljes kiállítói lista, illetve a részletes program és a szemináriumok témái, beosztása megtekinthető a Whisky Show honlapján, illetve friss infók a Facebook eseménynél.

Néhány szóban a whiskyről, ha nem ismernéd

A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az "e"-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy  bourbon whiskey érlelésére használtak - ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár  több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze - és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital - így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.

A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje - akár 50-féle különböző whiskyből - az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre - hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr387963556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása