Túra a sörök világában

Sörtúra

A kecskés sör ünnepe

2016. augusztus 02.

kozel_nap_2016_107.jpg

Tudtatok arról, hogy a kecskeimádatnak és a sörnek ugyanazon a napon és ugyanazon a helyen tartanak fesztivált? Én nem tudtam, de nemrég szerencsém volt kilátogatni a Kozel napra és valami frenetikus volt!

A Kozel-t mindenki kicsit elfelejti az országban, mert mindenki a kinti szortimenthez hasonlítja és hiányolja a különlegesebb változatokat. Viszont amióta kapható a barna változat itthon is, már kicsit máshogy áll hozzá az ember, mert a Kozel barna egy igencsak jó sör még akkor is, ha én nem vagyok nagy barna sör párti. Teljesen máshogy vélekedne mindenki a márkáról és az általuk főzött sörökről, ha kinéznének a Kozel napra Velke Popovicébe, mert ott aztán megismerhetnék kecskéstül, mindenestül
A túra első napját Prágában töltöttük ahol is egy dedikált Kozel sörözőben (Kozlovna Tylak) vacsoráztunk. Mondanom sem kell, hogy még vissza fogok oda nézni, mert elvarázsolt. Remek ételek, minden létező Kozel a csapon és a Kozel 11 ráadásul tanksör változatban! Szánom-bánom, de eddig nem kóstoltam a „zöld Kozel”-t, viszont most rögtön tankból kaptam. Illetve a másik különlegesség a rigó/vágott változat volt, ami a világos és a barna Kozel keveréke. Nemrég a Harapunk srácok is csináltak vágottat, de a Kozel jobban bejött és nem utolsó sorban vizuálisan kenterbe verte a kézműves változatot. Az est további részében egy prágai minisörtúrát toltam, ha már erre jártam, de ezt majd külön cikkben mesélem el.

Másnap pedig indultunk a Kozel napra Velke Popovicébe, ami durvább volt (jó értelemben) mint azt gondoltam. Sörfesztiválból nincs hiány az életemben, arra számítottam, hogy ez csak egy lesz a sok közül. Hát ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Ez nem olyan, hogy a divatsörösök kinéznek és eltartott kisujjal kóstolgatnak és próbálnak értekezni a sörben fellelhető ízjegyekről az alapján, amit fél füllel hallottak valamelyik kocsmában, de nem is olyan hogy vurstli jellege van és mulatós megy egész nap. Inkább a mainstream vonalat képviseli a rendezvény, de valamiért egy percig sem éreztem, hogy ez az egész valami bazár lenne. Itt a lényeg tényleg a sör és a kikapcsolódás volt a végcél. Nem találkozott az ember durvábbnál durvábban komlózott sörökkel, eget rengető alkoholszázalékokkal, hanem egyenesen a gyárból érkező nedűt kapott a cég legautentikusabb és legprofibb csaposaitól.

Sörgyárfesztivál cseh módra

A Kozel nap a Velke Popovicei gyár területén kerül megrendezésre és ez a konstrukció ismerős lehet sokaknak. Igen, a Dreherfeszt is ugyanezen a koncepción alapszik és ráadásul ugyanahhoz a cégcsoporthoz is tartozik a két márka. A sörfesztivál nem csak abból áll, hogy leülünk oszt’ iszunk, hanem el lehet menni sörgyárlátogatásra, lehet kézműveskedni (a szó klasszikus értelmében), koncertet hallgatni vagy akár benevezhettek főzőversenyre is! A színpadon egyébként olyan programok is helyet kaptak, mint a csapolás mesterségének oktatása Vojtěch Homolka sörfőzőmester tolmácsolásában és aztán a legjobban csapoló önkéntesek versenyben is megmérettettek. A fesztivált már 24 éve rendezik meg, úgyhogy van némi előnye a Dreherfeszthez képest, de ha ebbe az irányba halad a magyar megfelelő is, akkor szívesen kivárom, amíg beérik a cseh konstrukciót.

A Kozel nap számokban

Látogatók száma: 24 000 fő
Ennyi sör fogyott: 188 hektoliter 
Gyárlátogatáson résztvevők száma: 1315 fő
Ennyi adag gulyást ettek meg: 4100 adag
Kézművesek száma: 7 (üvegfújó, kovács, fazekas, stb)

Ezt isszák Kecskeföldén

Előző este már kipróbáltam mindent, ami Kozel, úgyhogy a sörökben nem ért nagy meglepetés. Világos, barna, vágott/rigó (Rezané), szűretlen és a Kozel 11. Volt még Kingswood cider és Birelli alkoholmentes, de nyilván ez a kettő nem éppen nekem lett kitalálva. A vágott sör volt a legnagyobb királyság, mert bár nem először találkozom a műfajjal, de ennyire jól még sose nézett ki a végeredmény. Illetve az is nagyon érdekes volt, hogy milyen sebességgel csinálták ezeket, mert az itthoni kocsmákban sokszor egy korsó akármit sem csapolnak le ilyen sebességgel. A szűretlen alapból is belopta magát a szívembe már előző este, de itt is rápróbáltam pár korsóra csak, hogy biztos legyek a dolgomban, illetve a Kozel 11 is több alkalommal is megörvendeztette a májam. A már fentebb emlegetett Vojtěch Homolka segítségével pedig kipróbálhattuk magunkat a sörcsapolás művészetében is, ami bújtatottan arra ment, hogy igyunk még egy kicsit a kecskés nedűből. Természetesen nem volt senkinek ellenére a dolog.

Túra összegzés

Mindenkinek ki kell próbálnia a Kozel napot, mert egy örök élmény. Amikor odaérsz a bejárathoz egy kecskének öltözött ember támad le, hogy fotózkodjatok, ez már megadja az alaphangot a napnak. A sörgyárlátogatás végén a pincében lévő csapolás egy nagyon menő dolog, az mindenképpen kiemeli a szokásos sörgyárlátogatások sorából. Maga a fesztivál hangulata pedig zseniális. Nem olyasmi mint itthon, hogy délután 2-kor már négykézláb másznak az emberek, hanem jól érzik magukat egész nap (bár gondolom este már van pár ilyen, sajnos azt nem tudtam megfigyelni, mert akkor már nem voltunk ott). Családi programnak ugyanolyan jó, mint a haverokkal kijönni lazulni. Ha kimész a Kozel napra, akkor magára a Kozel sörre is más szemmel fogsz utána nézni, ezt garantálom!

Ha kedvet kaptál a csapolt barna Kozel kipróbálásához, akkor 18 helyen találod meg Budapesten és 198 helyen az országban.

A budapesti helyek:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr698881616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása