Túra a sörök világában

Sörtúra

"A Anglia"

2009. március 05.

 Szóval megjártuk. Hellyel-közzel 5 nap anglia 200%-os koncentrátumban. Jó kis North-West region, aki ismeri angliát, az tudja, hogy ez London és környéke után a legjelentősebb régió a maga tengerpartjával, Liverpoollal, Manchesterrel, Boltonnal, Prestonnal. Aki ki akar menni állást keresni a főváros után ez a második célpont, vagy Birmingham, de az egy uncsi város, ott az a legnagyobb botrány, hogy meghekkelték a nagytemplom óráját, és már vagy 2 napja késik egy percet.

Már a bepakolás sem volt egyszerű, koliból haza, minden mosás, induálás előtt egy órával volt minden kb tiszta és száraz. Ajándékok megvannak (az a jó kis magyar kolbász, meg paprika), plusz beraktam két friss doboz Kőbányait, vendéglátonknak (hívjuk ezentúl midnenféle álnév nélkül ÁDÁMnak). Eső-szél állő dzseki, cipő megvan, borotvát elvből nem viszunk. Fuvar ki a reptérre, Ladik út közben csatlakozik, egy sörrel a kezében, három másikkal a táskájában. Megérkezunk, én gyorsan beveszem a vitaminjaimat SÖRREL, Ladik mindezt a fájdalom csillapítójával teszi (tipikus, mikor gyulladjon be az ember foga?szerencsére a sör-fájdalom csillapító kombó mindenre jó!). Ekkor érzem először: KEZDŐDIK!

Repülő félig teli (vagy félig üres, kinek hogy tetszik), nekünk egy egész ülés sorunk van, ugy utazunk mint a bahreini sejkek tennék, ha fapadossal utagatnának. Ladik húny egyet, én olvasok, meg tanulok (nem is gondoltam, hogy a sörök után is így tudok koncentrálni?!). Leszállunk, már-már otthonosan hat a jóféle angol tenger szag, enyhe szél, csepereg az eső (és még mindíg áll a frizurám, ez a Drei Wetter taft!), LPL reptér, Ádámék várnak a reptéren.

Első sokk: kinyitom a bőröndöt, és minden tiszta KŐBÁNYAI. Ami, hogyha a mondatot kiragadjuk a kontextusból, még egészen üdvözítő is lenne, de sajnos itt arra értendő, hogy kb 2 napi ruhénk, ami a bőröndeben volt tiszta sör. Az egyik doboz megadta magát, és sikerült beteríteni a legtöbb ruhánk, így kapásból mosással kezdtünk.

Otthon jéghidegre hűtött Magners ("az" ír cider) és Becks csillapította bánatunk. A Beck's nem olyan mint itthon kicsit inkább a Dreherhez hasonlítanám, nem olyan híg mint a magyar. Elvileg import sörnek próbálják beállítani, de ott csinálják azt is. Külön jót tesz neki, hogy kicsi az üveg (lehet h csak az én aberrációm hogy egyes sörök jobbak kis kiszerelésben?!). Szóval egy finom prémium sör, nem túl különleges, de jobb mint az itthoni.

 

A másik pedig a szépséges Magners volt, ami jóféle almabor, kicsit kiecetezve, szénsavval dúsítva. A magners a egyik legjobb cider kint (huh, várj, az importokat most nem nézem!!), egészen selymes, kellemes az íze. Nem túl savas, talán ez az egyetlen hibája, de gyakorlatilag csak ebben más a Bulmerstől (ami viszont a legjobb kinti cider). Szóval nagyon jó esti boruláshoz, szociális ivóknak ajánlott. Mellett szól, hogy nem hagyja meg azt a keserű szájízt mint a sör, és utána nem kell vmit enned vagy mégegyet lenyomni. Nagyon jó szénsavas - ami a kinti Ale-ek után kifejezetten üdítő. Ellene viszont az, hogy elég savas, így nem túl előnyös azok számára akiknek ezt nem birja a gyomra, vagy vigyen mellé egy nagy zacskó bázis port is.

Gyorsan kitérek a Stronbowra, ami talán a legelterjedtebb cider arrafelé. A legtöbb helyen Strongbowt csapolnak, ez egy jó kis cider ez talán a legsavasabb a nagy hármas közül. Jóféle férfias cider, amit bármikor legurithatunk.

A ciderek királya kint viszont a Bulmers. Ez egy kicsit drágább, ahogy ez illenők is, de megéri a plusz költséget, mert egyrészt pintes üvegben adják (568ml), másrészt verhetetlen az íze. Savassága, édessége nagyon egyensúlyban van és az alma íze olyan intenzív, mintha most haraptál volna bele egy lédús Idaredbe!A Strongbow-t is ugyanez a cég gyártja nyilván a két termék közötti különbségeket évek és piackutatások garmada után véglegesítették a két termék között.

 

 

Szóval ennyit az első estéről, meg a ciderekről, nemsokára ale és Guiness történetek!!Irány Manchester, Liverpool, és a boltoni Reebok Stadium :D

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr56983620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZmanUK 2009.03.13. 17:40:23

Manchester, Liverpool rulez :-)

Bolton, hmmmm, a tobb szaz eves pub-on kivul nincs ott semmi szerintem :)

bertagab 2009.04.18. 20:03:46

remélem nagyon jól éreztétek magatokat a túrán.

Csodálkozom h különbséget tettél bulmers és magners között. Sok időt töltöttem Észak-Írországban és meggyőződésem h a kettő egy és ugyanaz a magnerst délen bulmers néven nyomják. (hogy melyik a tök origi na azt nem tudom :) )

Ezt itt egy ír srác mondta, persze ettől még nem biztos.

A lényeg persze az, hogy jól éreztétek magatokat :)

Nyersike 2014.12.12. 14:48:32

@bertagab: A Magnerst Írországon belül Bulmersnek hívják, de mivel az anyacég pár évtizeddel ezelőtt szétvált, így a "másik" Bulmers levédette a nevet, ezért az eredeti ír Bulmerst Írországon kívül Magnersnek hívják, ami egyébként már itthon is kapható pl. a Culinarisban

ciao
süti beállítások módosítása