Túra a sörök világában

Sörtúra

Főzdefeszt kilencedik felvonás!

2015. június 02.

11059319_1021661797846939_2968833706567003873_n.jpg

Üvegpohár, új helyszín, sörpremierek és street food. Ezekkel a címszavakkal lehetne jellemezni a június első hétvégéjén, június 5 és 7 között megrendezésre kerülő Főzdefesztet. Nézzük mire számíthatunk!

Napjaink két legizgalmasabb gasztronómiai irányzata, a kézműves sör és a street-food találkozik a Városligetben, ahol szinte végtelen terep nyílik a piknikezésre az ősi lombok árnyékában. Nekünk csak egy pokrócot kell vinni, mert kaja-pia lesz dögivel.

A nemzetközi szinten és itthon egyaránt robbanásszerűen növekvő újhullámos sörszcéna minden eddiginél több érdekességet és újdonságot tartogat most júniusban a Főzdefesztező közönségnek. Ugyanez várható street food fronton, hiszen ma már szinte naponta nőnek ki az új street-food startupok a fővárosi flaszterből. A szervezők igyekeztek minden értékes és izgalmas kísérletnek, vállalkozásnak helyet adni, legyen az sörfőzde vagy food-truck.

fozde_plakat.jpg

Bőségesen csemegézhetünk majd a friss sörfőzde-kínálatból! Több új főzde nyitotta meg csapjait a legutóbbi Főzdefeszt óta, ezek közül az egyik legizgalmasabb a Monyó kocsmából kinőtt Monyó Sörfőzde, ami stílszerűen Kőbányán főzi a sört, és korrekt, megbízható, tiszta söreivel már most kivívta a helyét a fővárosi sörpiacon! Megérkezett Erdélyből a székely Csiki Sör (ezzel futok majd még egy kört, mert a múltkori találkozásunk felemásra sikeredett), megjelenik a Bölcső Bárból kinőtt Bölcső Brew Crew, a Hübris Vándorsörfőzde, kiállít az OK Brewery, és ott lesz az Erjesztők Klubja Székesfehérvárról, és végre megjön az eleddig bujkáló Gólem a Sötét Bunkóval.  Számos sörpremier várható, ezek közül is a legérdekesebbnek az új kattanás a komlós cider tűnik, amiből két változatot is összehasonlíthatunk: az OK Brewery Fusion Cidere egy hagyományos angol komlóval fűszerezett cider, a Hopfanatic The Infusion-je tulajdonképpen egy cider-alapú duplaIPA! Az Élesztő Sörműhely bemutatja az évek óta dédelgetett Black Mammát, a duplán kávézott coffe-stoutját. A Bors Sörfőzde tolja tovább a Robin Hood vonalat, ezúttal Will Scarlett, Robin Hood mostohaöccse érkezik egy saison formájában. A Hara Punk bemutatja első lágerét, a könnyen csúszó Budapest Lagert, Köleses Bandi is megfőzte a Köleses Sör könnyű változatát, a Csörgőt! A Zip’s szinte csak új sörökkel érkezik – Black IPA, East India Pale Ale, saison és gyömbéres egyaránt lesz a csapjaikon! Szezonja van a közös sörfőzéseknek is, Ogre és Armando leugrott Békésszentandrásra, és megfőzték a Vári Nővérek nevezetű könnyű Summer Pale Ale-t, a Hatodik Íz és Rebák Tibor együtt főzték meg a Thorazine Sunrise nevű Új-Zélandi IPA-t. A Legenda is érkezik egy könnyű, 4,5%-os, mégis rendesen megkomlózott nyári sörrel, a Hableánnyal és Magyarország első számú sour ale-jével, azaz savanyú sörével, a fenséges Bretanniával. De mindezek mellé Olaszék direkt a Főzdefesztre is főztek egy sört: a Legenda Pacific Ale-ben elképesztő mennyiségű Pacific Gem komló került. De gyümölcsös sörökben sem lesz hiány –a Gyertyános bemutatja új Licsis Sörét! És persze ott lesznek a régi bejáratott márkák, a Stari Szilva, és az Ír Vörös, Fótról a Keserű Méz, a Romanov, Rizmajer a nagyszerű búzasörével és a szezonális Maibockjával,  a Kecskeméti Sörmesterek a Vörösbeggyel, a Serforrás a Tokajis sörrel, és így tovább, csak legyen időnk mind végigkóstolni.

Idén is szép számban lesznek külföldi sörök, lesz egy csomó cseh, angol és persze belga! Újdonságként most először kitelepül a Szimpla Craft Beer Bar a Kertész utcából és elhozza a berlini Braufestről a Berlin Bierfabrik söreit, valamint megjelenik a pozsonyi Salon Piva testvérfesztivál a legjobb szlovák kézműves sörökkel!

A teljes sörlista (innen letölthető):

Ezt nem tudom mire vélni hiszen egy sörfesztiválról van szó, a kaja csak bélelésre szolgál: "Júniusban szó érte a ház elejét, hogy nincs elég étel, ezért szeptemberben még jobban belehúztunk, a Dining Guide Street Food Show-val közös, második rendezvényen több mint 30 ételárus kínált."  Most még több street foodos lesz kint az Olof Palme sétány hűsítő lombjai alatt.

Most szolgálati közlemény jelleggel csak bemásolom a közlemény szövegét, nem kívánok időt áldozni a kajás blokk értelmes átírására, tehát marad a reklámszöveg:

"A PolaPola hátsóján még ott a tojáshéj, de máris kimerészkedik a szabadba, amit jól is tesz, hiszen csak így lehet világgá kürtölni azt a kiváló minőségű szerb-bosnyák konyhát, amit képvisel. Nagy örömünkre másodszor is elfogadta a meghívásunkat az Év Étterme gálán a top10 street food hely közé beválasztott Padron, ami pedig azért jó, mert jelenleg a Beck-család tud legjobban spanyolul a városban. Konyhanyelven. Budapest legjobb halasa, a Vörös Homár, legjobb mangalica hamburgerese, a Húspatika, legjobb pastramisa, a Pista bá’ már szinte hazajár, ellenben új beguruló a Bécsi út egyik gyöngyszeme, az indiai Mr. Masala

Örömmel látjuk, hogy amióta terepet adtunk a truckoknak a bemutatkozásra, kocsi-rajzásnak lehetünk szemtanúi.  Az egyik legújabb, de máris nagy népszerűségnek örvendő versenyző, a stílusos Bakker bägeleket, pohárdesszerteket, kávét árul, a „bekocsizódó” Meat&Sauce a „lucskos” szendvicsek mellett a saláta-témához is hozzászól, méghozzá ügyesen. Ugyanezt teszi, csak a sajtokkal, a Paneer, a szintén most először kitelepülő, a chips-nek valódi értelmet adó Twist&Chips és már a nevében is erre utaló Lángos Máshogy. A Bestia most nyit a Szent István téren, de Citroënnel már ott van az Olof Palme sétányon. A „nagy öregek”, a Zing, a Piknik Utczabár, a Pasta Station, a Fragola, a Kolbice, a Berlin Canteen kézifék behúzása már-már alap."

Sok minden változott tavaly óta, új weboldal, üvegpohár is lesz idén és a helyszín is új lesz. A pohárról külön szólnék kicsit lejjebb. Reméljük a változás szele az állandó problémát jelentő WC kérdést is eléri majd, mert azt évek óta nem sikerül megoldani, de láthatóan nem is vesznek róla tudomást. A weboldalon egyébként a legfontosabb rész, a Sörkínálat menüpont, eddig nem volt elérhető, de a cikk írása közben már kattintható lett, csak a tartalom ad-hoc jelleggel jelenik meg rajta. Ha megkapom valami szerkeszthető formában, akkor frissítem a cikket is. Ezek mellett visszatér a metapay rendszer "mindenki nagy örömére", de akinek PayPass-os kártyája van az azzal is tud majd fizetni (tehát ki sem kell váltania a metapay kártyát) és akkor megspórol némi sorbanállást!

Üvegpohár:

Mostantól üvegpohárból sörözünk!
A sörkóstoláshoz használt logózott 0,5 l-es Főzdefeszt korsók a helyszínen kaphatók - 0,2 l; 0,3 l; 0,4 l; 0,5 l-es jelöléssel. Kiállítóink kizárólag a fesztivál saját korsójába töltenek sört.
Vidd haza a Főzdefesztet vagy váltsd be a korsót a kedvenc sörödre!
A megvásárolt Főzdefeszt korsót hazaviheted emlékbe, vagy a fesztivál utáni 4 hétben beválthatod, és lefogyaszthatod az árát Léhűtő-Kézműves Sörözőben vagy az Élesztő Házban!
A Főzdefeszt korsó ára: 1000 Ft

Az eseményről a legfrisebb infókat a FB eventnél találjátok egyébként.

A Főzdefeszt nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

2015. Június 5. péntek 15.00 - 02.00
2015. Június 6. szombat 12.00 - 02.00
2015. Június 7. vasárnap 12.00 - 00.00

A szervezők szavaival zárnám a soraimat, még frissítem flyerekkel és letölthető sörlistával a cikket:

"Minden adott lesz ahhoz, hogy az első nyári hétvégét együtt töltsük a városligeti lombok alatt: több, mint 30 ételárus, több, mint 60 sörfőzde uszkve 200 söre. És persze Ti, kedves közönség, akik évek óta bizonyítjátok, hogy létezik kulturált alkoholizmus, és nincs szükségetek ordító zenére és gatyaszaggató szeszekre ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat – csak jó sörre, ízes ételekre és baráti beszélgetésekre. Ne feledjétek: a jó sör demokratikus alapjog!"

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr827510752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csuporsör 2015.06.02. 11:03:43

Kimaradt az ország első KÖRTÉS söre, amit a Wheatathatatlan american wheat aleünkből kisérleteztünk ki! A neve természetesen szójáték, PEARmanent... :) Infók a helyszínen részletesebben! :)

Fehérbálna 2015.06.02. 11:05:39

@csuporsör: akkor már pótoltátok is a hiányosságomat. :) Szerintem majd este jutok el addig, hogy letölthető sörlistát is feltöltsek, úgyhogy abban már benne lesz. A sörlistában láttam, hogy benne van. ;)

Fehérbálna 2015.06.02. 11:06:47

@csuporsör: mármint a FB eseménynél láttam, hogy benne van a felsorolásban. :)
süti beállítások módosítása