Túra a sörök világában

Sörtúra

Etyeken már nem csak bort lehet inni - Etyeki Sörmanufaktúra!

2016. február 03.

etyeki_manufaktura_8.jpg
Ha Etyek és alkohol egy mondatban szerepel, akkor nekem rögtön a bor jut eszembe. Ez most változni fog, mert elindult hódító útjára az Etyeki Sörmanufaktúra!

Évről évre jönnek az újabb gerilla sörfőzők és már nehéz is számon tartani kicsoda micsodát és hol főz. Ez lassan kezd átcsapni abba, hogy mindenki sört szeretne főzni. Pár éve (jó pár éve) mindenki DJ és fotós akart lenni, most ez a szakma a sörfőző. Aminek egyébként mi isszuk meg a levét szerencsére.

es-logo-01.pngNem mindenki a trend kedvéért áll neki sört főzni és ennek elég nagy bizonyítéka, ha valaki saját főzdét is felépít, ahol lefőzheti a saját söreit. Etyeken a sok borospince között pedig már megbújik egy sörfőzde is, mégpedig az Etyeki Sörmanufaktúra főzdéje. Nem aprózták el, rögtön 6-féle sörrel rukkoltak elő (ami valójában 7, csak a cikk írásakor még nincs címke a porteren, tehát az hivatalosan még nincsen), amik között mindenki megtalálja a saját szájízének való típust.

A csapatot hárman alkotják (plusz egy segítő kéz, aki sok mindenben segít)

Radányi Orsolya - ügyvezető, tulajdonos
Kovács Krisztián - sörfőző mester (Pl. Badacsonyi Sipos Borház ügyvezető, Zirci Sörfőzde üzemvezető)
Péterffy-Bohata Sára -  beszerzés, értékesítés, ügyfélkapcsolatok (Fóti Sörfőzde)

Radányi Orsolyát, a manufaktúra tulajdonosát-ötletgazdáját-ügyvezetőjét, faggattam kicsit.

S: Etyekről nekem a bor jut először eszembe. Ti is borkészítéssel kezdtétek a pályafutásotokat?

R.O.: Kézenfekvő lett volna a borászkodás, de Etyeken már rengeteg jó és sikeres borász van. A mi szívünk inkább a sör felé húzott. Az egy véletlen dolog, hogy több, mint 10 éve itt telepedtünk le. Akkoriban a falu hangulata és Budapesthez való közelsége vonzott.

etyeki_manufaktura_6.jpg

S: Honnan jött a sörfőzés? Mikor fogalmazódott meg bennetek a sörfőzés gondolata?

R.O.: Még a Belgiumi tanulmányaink idején. Akkor ismertük meg a belga sörfőző hagyományokat, söröket. Szerencsénk volt néhány főzdében is látogatást tenni. Aztán ez az érdeklődés sok-sok évig megmaradt lelkes amatőr sörkedvelő szinten. Mikor sok évi külföldi munka után hazaköltöztünk, szerettünk volna egy önálló vállalkozást indítani. Mivel  addigra a hazai piac is kezdett

S: Mikor lett kész az első főzet? (mikor született meg a márka?)

R.O.: A gondolat megszületésétől kb. másfél év kellett, hogy elkezdhessük a főzést. Zöldmezős beruházást csináltunk, mert a környéken nem találtunk megfelelő épületet, vagy csak nagy kompromisszumok árán lett volna alkalmas sörfőzésre. Szóval építkeztünk és közben párhuzamosan dolgoztunk a koncepción, recepteken, arculaton. A hosszú és igen bürokratikus engedélyeztetési folyamat végén tavaly októberben kaptuk meg a jövedéki engedélyünket és gyakorlatilag másnap már indult is a próbaüzem. A végső szortimentet november, december folyamán főztük meg. Mivel fő profilunk a palackban érlelt sörök készítése, így a technológiánk hosszabb, mint egy átlagos főzde esetében. Palackos élő söröket készítünk, melynek lényege, hogy a tartályos erjesztés után a palackozás előtt a kész sörhöz friss élesztőt és sörlevet keverünk. A lepalackozott söröket ezután szobahőmérsékleten tároljuk, hogy  a  friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik és  a maradék fermentálható cukrok is lebomlanak. A végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is hosszan eltartható sörkülönlegesség. Ahogy egyik kedves fogyasztónk fogalmazott: mintha frissen csapolt sört innék, üvegből.

etyeki_manufaktura_1.jpg

A sörök többsége fél literes csatos kiszerelésben és 0,33-as üvegben is kapható. Egyelőre még folyamatban van a terjesztés, de az Indoor Sörfesztiválon mindenképpen találkozhattok a sörökkel.

Na de annyit beszélünk róluk, de nem írtuk még le milyen sörök is vannak.

- Premier Pale Ale

- Bookkeepers’ Bitter Ale

- Rocinante Blonde Ale

- Bohém Pilzeni

- Etyek IPA

- Ambrózia Belga Búza

- Bård’sPorter

Ha valaki nem csak olvasni szeretne róluk és nem bír várni a jövő hétvégi sörfesztig, akkor a FB oldalukon vannak infók, hogy merre lehet kapni jelenleg a söröket. Illetve az info@etyekisor.hu címen akár közvetlenül is lehet rendelni!

etyeki_manufaktura_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr678346746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása