Túra a sörök világában

Sörtúra

Mennyi whiskyt iszol háromszázon?

2016. október 21.

14520479_1198313033576803_8040035884760759153_n.jpg

Töménytelen tömény lepi el a Corinthia Hotel termeit, hiszen 300 whisky és még ki tudja mennyi gin, rum, konyak várja majd az ízlelőbimbókat október 28-án és 29-én! 

Bár az év 364 napjában a sör körül forognak a gondolataim, de van egy olyan nap, amikor belevetem magam a whisk(e)y-k világába és ez a nap a Whisky Show szokott lenni. 

A tavalyi évben költözött a Corinthia Hotelbe a rendezvény, ami úgy tűnik, hogy végre a végállomás lesz, mert eddig vándorolt, minden évben máshol rendezték meg. Nekem zseniálisan bejött ez a helyszín, még az is csak ideiglenesen bosszantott fel, hogy a ruhatár egy nemlétező fogalom volt, ugyanis a vendégeket kérték meg, hogy menjenek be és válasszák ki a kabátjukat, mert fogalmuk sincs melyik az. De mindegy is, a remek whiskyk bőven feledtetik ezt a malőrt.

13686562_1119003501507757_6571275651541184480_n.jpg

A 2016-os Whisky Show újdonságai

Ami rögtön kiszúrja a szemedet, hogy a Whisky Show idén 2 napos lesz, így mmég akkora tömeg sem lesz, mint eddig. Továbbá az olyan szakikra is gondoltak, akiknek az ivás munka, ugyanis a pénteki nap szakmai nap, amelyre a szakmai jegy kedvezményes és van VIP belépőjegy is, ami bár magasabb áron van, de különlegessége az, hogy 10 db kóstoló jegyet tartalmaz, amely bármely italra beváltható. Azaz a VIP jeggyel (ami csak a pénteki napra szól) garantáltan 10 prémium whisky-vel lehet megismerkedni. A sima jegyek továbbra is 5 db kóstolójegyet tartalmaznak. 

A Whisky Show ötlete

A Whisky Show-hoz hasonló bemutatóknak külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át összesen mintegy 300 különböző whisky márka közül kóstolhat. Bemutatásra kerülnek a legismertebb kevert, azaz blended whiskyk, skót maláta whiskyk, márkás ír whiskey-k, amerikai Bourbon, Tennessee, kukorica és rozs whiskey-k, valamint különféle minőségi whisky-k Kanadából, Japánból, sőt Tajvanról is! A lepárlók hivatalos palackozásain kívül bemutatásra kerülnek független palackozók különleges kiadású párlatai is. Így tehát a nagy és ismert márkák mellett találkozhat igazi kuriózumnak számító tételekkel  is, többek között a Glenfarclas, a BenRiach, a Glenfiddich, a Nikka, vagy a Woodford lepárlók különlegességeivel és történeteivel.

14633563_1206526539422119_5621352265534395861_o.jpg

Programok

Mindent első kézből ismerhet meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkezett szakértők személyesen kóstoltatják a portékát. 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb párlataikat.

A Whisky Show hagyományos programelemein túl, mint amilyen a skót dudások felvonulása, idén is lesz Whisky Koktél-Verseny, Magyarországon először alkalmazott egyenes kieséses rendszerben. A tavalyi évhez hasonlóan külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, tea, csokoládé, kézműves sör, illetve az egész rendezvény területén ún. vízpontok is felállításra kerülnek a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.

14203128_1164847766923330_4159016023238517036_n.jpg

Belépőjegyek

Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók, áruk elővételben a szombati napra 6500 Ft, a pénteki, szakmai/VIP napra pedig 12000 Ft, de ezen felül többféle kombináció is elérhető. Minden jegy tartalmaz 5 db kóstolójegyet és egy exkluzív skót kristály whisky-kóstolópoharat is.

Jegyárusítás

Whisky Shop - Veres Pálné utca 8., Libri Könyvesboltok és a www.whiskynet.hu, a www.port.hu valamint a www.programturizmus.hu oldalakon.

Kiállítók, márkák

A teljes kiállítói lista, illetve a részletes program és a szemináriumok témái, beosztása megtekinthető a Whisky Show honlapján: www.whisky-show.hu

További infók a FB eseménynél!

HA PEDIG SZERETNÉTEK EGY PÁROS BELÉPŐT NYERNI, AKKOR LÁTOGASSATOK EL A SÖRTÚRA FB OLDALÁRA!

A whiskyről

A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az "e"-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy  bourbon whiskey érlelésére használtak - ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár  több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze - és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital - így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.

A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje - akár 50-féle különböző whiskyből - az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre - hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sortura.blog.hu/api/trackback/id/tr5011826087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása